Ситуацията в театъра е копие на онова, което се случва в държавата, казва Морфов. Това заяви в ефира на “Тази неделя” по bTV бившият вече главен режисьор на Народния театър Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен миналата седмица след месеци скандали в театъра.

Един от мотивите за уволнението му бил, че не се е явил три дни на работа, което той определи като невярно.

Не мога да бъде сигурен дали постановките ми ще продължават да се играят. Решението не е мое, аз искам да се играят, но това зависи от директорът на театъра (Васил Василев - бел.ред.), посочи Морфов.

Той очаквал да бъде уволнен. “Започнаха много медии да пишат извъднъж, в началото не обръщах внимание на всичко, което се изписа за мен. Трябва да си осмислим живота, хора, продължаваме да сме в сянката на уродливо управление вече толкова много години”, каза Морфов.

Може би трябва да дойде моментът, в кокто да се каже “Така повече не може да се живее!”, добави той.

“Ситуацията в театъра е едно малко копие на това, което се случва в държавата. Василев управлява с номенклатурни и канцеларски номера, унижава хора, освобождава тези, които не му трябват, целият апарат там е обърнат наопаки. Неговият голям ход беше, че с първото си идване той ги купи, направи заплатите им три пъти по-високи, даде им премии, посочи Морфов за актьорите.

Той разказа, че е викан на разпит в полицията заедно със съпругата си. “Това е моят протест - да не се вмества политиката в театъра.”, каза той.

По думите му директорът с действията си признал публично, че е зависим от ДПС.

“Това нищожество, което го нарекох няколко пъти, казал онзи ден, че личностите в Народния театър нямат значение. Има някой, който го защитава - Президентът, ДПС, ГЕРБ”, изброи Морфов.

По думите на Морфов Евгени Будинов се е отричал от ГЕРБ в името на това Морфов да го вземе да играе в постановка.

После казал “ Аз все пак ще се кандидатирам, защото имам нужда от пари”, обясни Морфов защо е нарекла актьора “герберски боклук”.