Две успешни акции срещу бракониери са извършени през последните дни на язовир „Ястребино“ край Антоново. Проверките са били съвместни - участвали са инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО), клон Ястребино Това съобщи ръководителят на природозащитниците Шенол Хасанов.

При първата от бракониерските мрежи са извадени и върнати отново във водата около 100 кг риба. След сигнал на тел. 112 за нерегламентиран риболов във водите на язовира, инспектори на „Рибарство и контрол“ в Русе и „Рибарство и контрол“ - Разград, съвместно с представители на ЦРОО, извършват незабавна проверка на посоченото в сигнала място, съобщават от ИАРА.

В района на село Изворово са установени, поставени в работно положение, четири мрежи с обща дължина 400 метра.

Уловената в тях риба от вида шаран, с приблизително тегло 100 кг, е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване. Хасанов допълни, че бракониерските съоръжения са преседели няколко дни, тъй като е имало много риба. На следващата вечер природозащитниците при проверка откриват и друга мрежа, този път спусната във водата под село Росица.

Мрежата е била с дължина около 30 метра и в нея е нямало уловена риба.

Доброволецът коментира, че мрежите са били спуснати на голяма дълбочина – около 22 метра. Това гарантира на бракониерите по-голям и бърз улов, както и по-трудно засичане от доброволците. В една мрежа, в зависимост от мястото на пускане и от вида на дупките, могат да бъдат уловени и около сто килограма риба, обясни Хасанов пред БТА.