Близо 90% от хората в Хенан, третата по население провинция в Китай, вече са заразени с COVID-19. Това съобщиха местните здравни власти, цитирани от БиБиСи. Държавният служителят Кан Куанчен разкри, че заразените са около 88.5 милиона души. Кан не уточни времева линия кога са се случили всички инфекции. По думите му посещенията в клиниките за лечение на треска в провинция Хенан са достигнали своя връх през декември. Броят на случаите за провинция Хенан е в ярък контраст с данните за COVID-19 от централното правителство. Според официални данни само 120 000 души в страната с население от 1,4 милиарда са били заразени, a 30 са починали след промяната на COVID политиката.

След като масовите тестове вече не са задължителни, правителствените данни вече не отразяват истинския мащаб на епидемията.

Други местни и провинциални служители също предоставят данни, много различни от тези от централното правителство. След като преустанови политиката си за "Нулев COVID" Китай се бори се огромно нарастване на случаите. Междувременно китайските здравни служители обявиха, че няма да включат антивирусното лекарство на Pfizer Paxlovid в основните си схеми за медицинско осигуряване в резултат на високата цена, цитирана от американската фирма. Медикаментът, временно покрит от широката схема за здравно осигуряване на Китай до 31 март, отбеляза рязко увеличение на търсенето, след като случаите на COVID в Китай скочиха миналия месец. Pfizer ще продължи да си сътрудничи с китайското правителство и всички съответни заинтересовани страни за "сигурно и адекватно снабдяване" с лекарството. Пекин премахна и задължителната карантина за всички международни пристигащи и отвори границата си с Хонконг. Очаква се броят на заразите да скочи, докато страната празнува лунната Нова година по-късно този месец.