Пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната рано тази сутрин. До момента се съобщава за 29 жертви и най-малко 85 ранени, съобщиха официални лица.

Няколко вагона са дерайлирали, а поне три са избухнали в пламъци след сблъсъка близо до Темпе, малко градче до долината, в която са разположени големи магистрални и железопътни тунели, на около 380 км северно от Атина.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че най-малко 25 души са получили много тежки наранявания, съобщи „Катимерини”.

"Процесът на евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба, съобщава БГНЕС. 

Оцелели разказват, че няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните вследствие на удара. Други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е изкривил и се е забил в полето до релсите.

Спасителите са работили сред гъст дим, изваждайки от вагоните парчета метал, за да търсят заклещени хора.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север.

Железопътният оператор Hellenic Train съобщи, че в пътническия влак, пътуващ в северна посока от Атина за Солун, втория по големина град в Гърция, е имало около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областен управител на област Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е била разбита. ... Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата".

Длъжностни лица заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

На мястото на инцидента са пристигнали около 150 пожарникари и 40 линейки, съобщиха от противопожарната служба.

Все още не е известно каква е причината за сблъсъка.

"Имаше паника. В продължение на 10, 15 секунди беше хаос. Преобръщане, пожари, висящи кабели, счупени прозорци, хора крещяха, бяха в капан", разказа пред Би Би Си един от пътниците във влака Стергиос Миненис.

"Беше като земетресение", разказва друг пътник на име Ангелос Циамурас пред местни медии.

Hellenic Train се управлява от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.