Като се имат предвид само определени събития, 2024 г. ще бъде изключителна година за Франция, Европа и света. И още повече, като се имат предвид събитията, които все още не са сигурни.

През следващите 12 месеца повече от 2/3 от избирателите в света ще бъдат призовани да гласуват на повече или по-малко свободни избори.

В Европа ще се проведат избори за Европейски парламент, както и в Португалия, Белгия, Обединеното кралство, Австрия, Финландия, Литва, Хърватия и Украйна. На други места по света ще се гласува в САЩ, Мексико, Русия, Иран, Индонезия, Индия, Пакистан и Бангладеш, Южна Корея, Тайван, Бутан, Камбоджа, Азербайджан, Сенегал, Алжир, Коморските острови, Намибия, Гвинея-Бисау, Мали, Буркина Фасо, Руанда, Того, Мавритания, Мавриций, Мозамбик, Салвадор, Панама, Доминиканската република, Мексико и Уругвай. Законодателни избори ще се проведат на Соломоновите острови, Палау и Тувалу (чиито 11 000 жители вече са договорили климатично убежище в Австралия).

В много от тези страни резултатите от изборите са повече или по-малко предсказуеми:

В Обединеното кралство победата на лейбъристите изглежда предрешена; в Индия министър-председателят Нарендра Моди вероятно ще бъде преизбран; в Пакистан, както и в Бангладеш, предстоящите избори едва ли ще променят баланса на силите; в Индонезия Прадо Субианто, бивш съперник и кандидат, подкрепян от отиващия си президент Джоко Видодо (който не може да се кандидатира за преизбиране и чиято популярност остава много висока), вероятно ще спечели следващите президентски избори, още повече че е избрал сина на отиващия си президент за свой кандидат; в Мексико сега изглежда вероятно кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум, подкрепяна от отиващия си президент социалист, да спечели срещу друга жена, Ксочитл Галвес, която е събрала около себе си цялата опозиция от десницата и центъра.

Сред несигурните избори трите най-важни ще бъдат президентските избори в САЩ и Тайван, както и европейските избори за обновяване на Европейския парламент. В Съединените щати, който и да спечели, резултатът ще постави началото на период на голям хаос: траен хаос, ако Доналд Тръмп бъде избран и изпълни безумната си програма, чиято цел е да установи истинска диктатура; временен хаос, ако след поражението му поддръжниците му разгърнат гражданска война, по-добре подготвена от тази през 2020 г. Във всеки случай през 2024 г. Съединените щати ще бъдат по-затворени в себе си от всякога, в момент, когато Европа особено се нуждае от тяхната подкрепа. Европа, която през юни 2024 г. може да се окаже с Европейски парламент, който е много по-малко хомогенен от сегашния и следователно много по-слаб; с крайнодясна партия, която може, заедно с популистите, да стане третата партия в този парламент. В Тайван всичко ще се решава между трима кандидати: фаворитът Уилям Лай, по-скоро враждебно настроен към всяко сближаване с Пекин, ще трябва да победи Хоу Ю-и, който иска да защити мира на всяка цена, и непредсказуемия Ко Уен-дже, който има подкрепата на младите хора.

Други (почти) сигурни събития с установена регулярност са Олимпийските игри в Париж, както и световните или континенталните първенства в широк кръг от спортове.

Сред другите сигурни неща е продължаването на климатичните смущения, които ще стават все по-видими и ще предизвикват все повече бедствия на всички континенти. И гладът, който несъмнено ще продължи да засяга повече от 500 милиона жители на планетата. И сривът на образователната система в много страни, който несъмнено ще става все по-видим.

В същото време конфликти с неясен изход ще натежат силно върху съдбата на стотици милиони хора. Войните в Украйна и Газа могат да приключат или да се разпространят, както и други конфликти в Сомалия, Йемен и Демократична република Конго.

Иран и Северна Корея могат да се обявят за ядрени сили, което ще наруши геополитическия баланс в техните региони. Междувременно Китайската народна армия ще бъде нащрек, още по-близо до Тайван, че изборите ще са довели на власт враг на сближаването.

Каквото и да се случи, и дори повечето от тези избори да изглежда, че водят до почти общо статукво, ние навлязохме в зона на голяма турбулентност, в която дисбалансите се ускоряват, без да са въведени механизми за възстановяване на равновесието.

Някои ще продължат да се надяват на чудо от техническия прогрес, който също се ускорява. Други, все повече и повече, ще осъзнаят, че съдбата на човечеството ще зависи от действията на всеки един от нас.

Знаехме това още в началото на XX век и не направихме нищо по въпроса. 2024 г. е повече от всякога година на истината. 

 

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата „Евреите, светът и парите“, която е преведена и на български език.