Реформи, единство и призив за разбирателство – такива бяха основните послания в новогодишните обръщения на мнозина от световните лидери, за които 2019 г. идва като продължение на една проблемна година от гледна точка на световната политика. Признание за трудностите през изминалата 2018 г. се чу както в речите на Еманюел Макрон и Тереза Мей, така и в посланието на папа Франциск. Въпреки протестите на "жълтите жилетки" френският президент пое ангажимент да продължи реформаторската си икономическа политика. Макрон посочи, че ще въведе нови планове за помощи при безработица, реформа в сектора на обществените услуги и пенсионната система.

Доналд Тръмп: 2019-а ще е сложна, но чудесна
Доналд Тръмп направи видеообръщението си по случай Нова година в Twitter, като обяви, че "няма друга президентска администрация, която да е направила повече през първите две години от мандата си" от неговата. "Икономиката се справя чудесно. Заплатите се вдигат за първи път от много години. Хората получават повече пари, като работят на едно място, вместо на две или на три. Направихме и търговски споразумения с Мексико, Канада и Южна Корея, за които всички твърдяха, че няма да се случат. Сложихме край на ужасното ядрено споразумение с Иран, а вижте какво се случи със Северна Корея. Не се изстрелват ракети, не бързаме за никъде. Преместихме посолството на САЩ в Израел в Йерусалим – обещах го и го направих", каза Тръмп. В същото време той подчерта, че "имаме нужда от граници, защото ако нямаме граници, нямаме държава".
Тереза Мей: Последен шанс за сделката по Brexit
Британският премиер Тереза Мей посвети новогодишната си реч изцяло на Brexit, като призова членовете на парламента да подкрепят нейното предложение за сделка с Европейския съюз. Проектът на Мей се сблъска със сериозна съпротива както сред опозицията, така и сред консерваторите в средата на декември 2018 г., като я изправи пред вот на недоверие в собствената й партия. "Новата година е време да погледнем напред, а през 2019 г. Великобритания ще започне нова глава. Споразумението за Brexit, което постигнах чрез преговори, изпълнява волята на британския народ. Ако парламентът го подкрепи, Великобритания ще може да преодолее критичния период", каза тя в речта си.
Си Дзинпин: "Времето не спира за никого"
Китайският президент Си Дзинпин използва новогодишното си слово, за да предупреди, че светът се изправя пред период на "мащабна промяна, каквато не е виждана от столетие насам". "Независимо какво ще донесе тази промяна Китай ще остане твърд и уверен в защитата на националния си суверенитет и сигурност. Ще продължим напредъка по съвместното изграждане на инициативата "Един пояс, един път" и ще продължим да се застъпваме за развитието на общност за споделено бъдеще на човечеството", каза той. "С твърда увереност и надпреварвайки се с времето с непоколебима решителност, ще продължим да работим за безпрецедентно великата си кауза с уверени крачки напред и с трайни следи зад нас", каза още президентът на Китай.
Ким Чен-ън: САЩ да не разбират погрешно търпението ни
Севернокорейският лидер Ким Чен-ън даде сигнал, че ангажиментът му към спиране на разработките с ядрени оръжия на Пхенян може да бъде променен, ако САЩ не премахнат санкциите си срещу страната. "Ако САЩ не изпълнят обещанието, дадено пред целия свят, и продължат санкциите и натиска над нашата република, може да се окажем без друг избор, освен да поемем по нов път за подсигуряване на суверенитета и интересите си."
Папа Франциск: Светът сякаш става все по-разединен
Краят на 2018 г. донесе пореден удар по позициите на папа Франциск във Ватикана, след като говорителят му Грег Бърк внезапно обяви, че подава оставка на 31 декември. Светият отец посвети първото си слово след началото на новата година на силата на майката, като подчерта несигурността на съвременния свят. "В днешния разпадащ се живот, в който рискуваме да изгубим нишката, майчината прегръдка е от съществено значение. Има толкова много разделение и самота. Светът е изцяло свързан, но изглежда, че става все по-разединен. Затова е важно да се доверяваме на майката", каза папа Франциск.
Румен Радев: Примирихме се със застоя
Българският президент направи новогодишно обръщение, което бе разкритикувано от опонентите му заради черногледството. “През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив – това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции", каза той. "Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи”, обяви още президентът.