Полският министър-председател Матеуш Моравецки представи нов кабинет въпреки победата на опозицията на парламентарните избори, предаде ДПА.

Моравецки поиска от президента Анджей Дуда да назначи новите министри, съобщи говорителят на действащото правителство Пьотър Мюлер.

Опитът на консервативната националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) да състави правителство се смята за обречен. За да встъпи в длъжност за нов мандат, Моравецки трябва да получи вот на доверие от парламента в 14-дневен срок, но той не разполага с мнозинство в Сейма. Освен министърът на отбраната Мариуш Блашчак и самият Моравецки в предложения състав не присъстват други имена на изявени политици от ПиС.

На изборите на 15 октомври три проевропейски партии, водени от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, спечелиха убедително мнозинство от 248 гласа в 460-местния Сейм. Между тях беше сключено и официално коалиционно споразумение за съставяне на правителство.

ПиС спечели 194 депутатски места, но не разполага с коалиционен партньор. Въпреки всичко поради това, че партията беше първа политическа сила на изборите, Дуда, който стана президент с подкрепата на ПиС, от чиито редици той произлиза, натовари Моравецки със задачата да състави правителство.

Представителите на опозицията обвиняват президента, че иска нарочно да забави с няколко седмици предаването на властта.

Гласуването на правителството на Моравецки в парламента се очаква да се състои на 11 декември, но той ще загуби вота. Едва тогава ще дойде редът на опозицията да излъчи управление.