Отговорникът за оръжията на снимачната площадка на филма "Rust", където случайно бе застреляна операторката Халина Хътчинс, бе осъден на 18 месеца затвор. Хана Гутиерес получи максималната възможна присъда от съдия в Ню Мексико, след като беше осъдена за неволно убийство във връзка с трагедията през 2021 г.

Прокурорите заявиха пред съдебните заседатели, че Гутиерес "многократно" не е успяла да поддържа правилата за безопасност на огнестрелното оръжие и че нейната небрежност е довела до смъртта на Хътчинс, която беше застреляна от актьора Алек Болдуин. Защитата контрира, че 26-годишната жена е удобна изкупителна жертва по време на заключителните аргументи в процеса.

По време на двуседмичния процес прокурорите представиха доказателства, които според тях показват, че Гутиерес е отговорна за внасянето на шест бойни патрона на снимачната площадка и не ги е открила 12 дни преди смъртоносната стрелба, като не е изпълнила стандартните за индустрията практики за безопасност.

"Това не е случай, в който Хана Гутиерес е допуснала една грешка и тази грешка е била случайна - поставянето на боен патрон в пистолета", заяви прокурор Кари Мориси пред съдебните заседатели по време на заключителната си реч, "В този случай става въпрос за постоянни, безкрайни пропуски в безопасността, които са довели до смъртта на едно човешко същество и едва не са убили друго."

На Болдуин също са повдигнати обвинения за неволно убийство във връзка със смъртта на Хътчинс. Съдебният процес срещу него е насрочен да започне през юли. Миналия месец адвокатите му подадоха молба за отхвърляне на обвинението, като обвиниха прокурорите в "неетично омаловажаване" на актьора и "нарушаване на почти всички правила", за да осигурят обвинителен акт от гранд жури.