Руски политици и медии се наредиха на опашка, за да заклеймят следващия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс, като прогнозираха, че идването й на власт няма да допринесе за подобряване на отношенията, пише "Ройтерс". В рамките на няколко часа след победата си в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия, Тръс беше подложена на неодобрителни сравнения с нейния модел за подражание Маргарет Тачър и предупреждения, че трудно ще се справи с надвисналата енергийна криза.

Виновни са санкциите

Националистическият депутат Леонид Слуцки заяви, че вероятно ще й се наложи да каже на британците да "загасят осветлението", тъй като сметките за енергия нарастват. "Тук не са виновни Русия и нейният президент, а безразсъдната политика на санкции на "Даунинг стрийт", написа той в Telegram. Константин Косачов, член на горната камара на парламента, заяви, че Тръс се опитва да поеме мантията на "Желязната лейди" Тачър, но "все още не се забелязва, че новият министър-председател има достатъчно железни аргументи за населението".

Гафовете - радостта на кремълските медии

Популярният таблоиден вестник "Комсомолская правда" припомни на читателите си гаф, който Тръс направи по време на пътуване до Москва през февруари в качеството си на външен министър. В него се казва, че в сравнение с нея отиващият си министър-председател Борис Джонсън "изглежда като истински интелектуален гигант". Тръс е обект на унищожителни коментари от страна на Москва, откакто посети страната като част от безплодния стремеж на западните политици да предотвратят руската инвазия в Украйна. [caption id="attachment_633901" align="aligncenter" width="1193"]liz-trus Лиз Тръс: Опитите да се умилостиви Путин са опасни[/caption] Външният министър Сергей Лавров се оплака тогава, че фактите "отскачат" от нея. След това руски вестник съобщи, че тя по невнимание е казала на Лавров, че Великобритания никога няма да признае суверенитета на Москва над два руски града - Ростов и Воронеж, и е трябвало да бъде поправена от посланика си. Кремъл заяви, че това показва, че западните лидери не разбират добре геополитическите реалности, но Лондон поясни, че Тръс просто е чула погрешно въпроса на Лавров.

"Подарък" за Кремъл

Татяна Станоева, основател на фирмата за политически анализи R.Politik, заяви, че инцидентът е помогнал за формирането на отношението на Русия. "Тръс изглежда за Кремъл представител на това ново поколение повърхностни западни политици", каза тя. "Те... бяха толкова щастливи, когато тя направи тази грешка. Това беше подарък, за да го използват моментално срещу нея". Дни преди тази грешка Тръс беше объркала Черно и Балтийско море, което позволи на говорителката на външното министерство Мария Захарова да се оплаче от "глупостта и невежеството на англосаксонските политици". Малко преди новината за победата на Тръс, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отношенията с Лондон може да се влошат още повече, въпреки че "е трудно да си представим нещо по-лошо".

Руската ирония прикрива притеснение

Политическите анализатори очакват, че Тръс ще запази позицията на Великобритания като един от най-активните и гласовити поддръжници на Украйна, снабдявайки я с оръжие и обучение. Руската враждебност може дори да се окаже полезна, тъй като тя иска да докаже качествата си на силен лидер, който се изправя срещу Москва. Въпреки гафа си по време на посещението през февруари, тя показа, че е способна да се противопостави на далеч по-опитния Лавров, като публично оспори твърдението му, че Русия не заплашва никого с огромното си военно струпване по границата с Украйна. Две седмици по-късно Русия нахлу в съседката си.