Поради рязко влошаващата се ситуация в Афганистан, предизвикана от изтеглянето на войските на САЩ и другите западни съюзници, президентът Джо Байдън направи от Белия дом обръщение към нацията, в което мотивира своето решение за прекратяване на мисията. В речта си той не изнесе никакви нови аргументи в полза на решението си, като основно изтъкна, че е трябвало да решава дали да извърви докрай пътя, начертан от предишния президент Тръмп, който започне преговорите с талибаните, или да рискува ескалация и неизвестно колко проточване на вече най-дългата война в историята на САЩ.

"Наследих сделка, договорена от президента Тръмп с талибаните. Според неговото споразумение войските на САЩ трябваше да се изтеглят до 1 май 2021 година... Нямаше да има примирие след 1 май. Не беше възможно статуква на стабилност без още американски жертви" - каза президентът.

Байдън заяви, че продължава да смята решението си за правилно и че всяко друго действие е щяло да поднови войната с талибаните. Той призна, че събитията в Афганистан са се развили непредвидено бързо и хвърли вината в голяма степен на афганистанското политическо ръководство, което се е оказало неспособно да обедини хората и нежелаещо да воюва срещу талибаните за страната си, въпреки добре екипираната армия, която САЩ положиха усилия да създадат.

„Американците не може повече да умират във война, която афганистанците не желаят да водят сами“ - категоричен бе Байдън.

По думите му основната причина за колапса на афганистанската армия е липсата на воля сред войниците и командирите да се бият. Байдън посочи, че САЩ са хвърлили много усилия и средства, изграждайки армия от 300 000 души, на която са осигурили всичко необходимо и която е по-голяма от тези на някои съюзници на САЩ в НАТО.

"Осигурихме им всички шансове да определят сами своето бъдеще. Не можем да им осигурим обаче воля да се бият за него" - каза държавният глава на САЩ.

Той подчерта, че войната продължава при управлението на четирима американски президенти и заяви, че няма намерение да прехвърля тази отговорност на пети. По думите му целта на тази война никога не е било заграждане на афганистанската нация, а да се ликвидира плацдармът на "Ал Кайда" в Афганистан, което е постигнато.

Байдън подчерта, че се прави всичко необходимо за гладкото протичане на евакуационните операции и предупреди, че ако някой се опита да ги спъва, ще му бъде отговорено със "съкрушителна сила, ако се наложи". Той обеща, че САЩ ще продължат да работят за спазване на човешките права в Афганистан.

Според президентът на САЩ 20-годишната мисия н Афганистан е била изпълнена с множество грешки, но той самият няма намерение да повтаря грешките от миналото.

"Да останем и да се бием във война, която не е в национален интерес на САЩ, да повторим участие в чужда гражданска война и да се опитаме да преправим една страна посредством безкрайна употреба на американски войски... това са грешките, които не можем да продължаваме да повтаряме, защото в света имаме други съществени и жизненоважни интереси, които не можем да пренебрегнем" - каза Байдън.

След края на речта си президентът напусна, без да отговаря на въпроси от медиите.