Украинските войски успяха да спрат руското настъпление в района на Харков, като прехвърлиха елитни части там, но разговорите защо армията на Путин успя да организира второ нахлуване толкова лесно продължават. Бойците на първа линия обвиняват регионалните власти, които година и половина не са подготвили минни полета и отбранителни съоръжения в близост до границата, в саботаж и разкрасяване на реалността за правителството.

В самия Киев президентът и върховен главнокомандващ Володимир Зеленски започна да подозира, че не получава цялата информация от фронта, пише британският The Economist.

"На 9 май около 11.00 (през нощта) бойците от ударните въздушни разузнавателни части на 57-а бригада наблюдаваха със собствените си очи как първите вражески многоцелеви транспортьори с войници върху бронята спокойно пресякоха държавната граница, превозвайки пехота няколко пъти подред.

Същото безпрепятствено преминаване на границата се случи в Гоптовско и Стрелечевско направление към Харков (цяла Украйна видя видеото на войници, които спокойно се движат по "подготвени минни полета")", написа командирът на специалните части Денис Ярославски преди четири дни от Волчанск. Неговият пост от 12 май привлече широко внимание към ситуацията с руските войски, пробиващи първата линия от укрепления и мини, която според Ярославски "просто не е съществувала".

"Виждайки какво се случва, всички, с които общувах през това време, стигнаха до разочароващо заключение. Украинският държавен модел на управление на регионално ниво не се различава от руския. Местните лидери крият информацията, постъпващаа в Киев за техните неуспехи в управлението... Ръководителите на централно ниво, които често са надзорници на поставени от тях лица в регионите, още повече изглаждат реалността, като носят само положителна информация на Първото лице", пише Ярославски. Те намират всякакви обяснения за липсата както на минни полета, така и на "драконови зъби", които "по някаква причина лежат отстрани на пътя близо до Липци от лятото на 23 г."

"Така в опит за самосъхранение му създават (на президента) паралелна реалност, която не съответства на събитията в реалния сектор", пише Ярославски, призовавайки Зеленски да не подражава на Владимир Путин, "чийто живот се върти около хартийките, които му носят помощниците".

Според правителствен служител Зеленски вече е усетил, че може да не му казват цялата истина. "Поне това е, което той крещи на своите генерали", казал служителят пред The Economist.

Миналия четвъртък президентът дойде в Харков, за да обсъди с военните ситуацията на фронта.

След като преминаха границата през нощта на 10 май, руските части завзеха повече територия, отколкото през предходната година и половина от войната (след като в резултат на бързо настъпление през есента на 2022 г. украинските въоръжени сили ги изгониха от Харковска и от част от Запорожка област). Само бързо прехвърлената 92-ра отделна десантно-щурмова бригада и други елитни части помогнаха да се спре настъплението на 15-16 май, пише The Economist, който се е сдобил с плана за настъпление на руските войски.

Съгласно този план те е трябвало да настъпят в две посоки от двете страни на Печенежкия язовир, разположен източно от Харков. В западната посока на атаката, по-близо до града, се планирало да се стигне през Липци до село Боршчевая за три дни, на по-малко от 20 км от покрайнините на Харков, откъдето артилерията вече би могла да го обстрелва. 92-ра бригада успя да отблъсне врага на 10 км от тази цел, отбелязва The Economist.

В по-източна посока планът включвал настъпление по цялото протежение на язовира до град Печенеги (около 70 км от границата). И въпреки че руските войски поради липсата на заграждения се добират до Волчанск, разположен на 5 км от границата, безпрепятствено, те са посрещнати с яростна съпротива в града. "Врагът искаше да превземе града за 3 дни, но си получи пълна програма! – написа Ярославски преди три дни. – Разбира се, чакаме втората вълна, но разбираме, че за да превземе Бахмут, врагът трябваше да се лиши от повече от 50 хиляди свои войници, повечето от които бяха терористи от "Вагнер". Сега той няма тази възможност."

Ярославски обаче предупреди, че липсата на нормални отбранителни съоръжения в близост до границата все още може да изненада украинските въоръжени сили: "Виждаме какво се случи в Харковска област и, не дай Боже, същата ситуация се крие от вас в Сумска област, където ще е следващата вълна от атаки."

Руската групировка в град Суджа на границата със Сумска област (разположена северозападно от Харковска област) се разраства, отбелязва The Economist.