Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за CNN, че ако руските войски превземат Бахмут, това ще им отвори пътя към ключови градове в Източна Украйна.

"За нас това е въпрос на тактика",

 каза Зеленски, който заяви, че военното ръководство на Украйна е единодушно в мнението си, че Бахмут трябва да продължи да бъде защитаван въпреки постоянните атаки на руските войски.

"Ние разбираме, че след Бахмут те могат да продължат, могат да отидат до Краматорск, до Славянск, след Бахмут пътят към други украински градове в донецкото направление ще бъде отворен", каза Зеленски чрез видеовръзка от Киев в ексклузивно интервю с водещия на CNN Улф Блицър. 

"Ето защо нашите момчета стоят на позициите си там."

През последните седмици ЧВК "Вагнер" и руските наемници непрекъснато атакуват в и около покрайнините на Бахмут, опитвайки се да обкръжат града, но украинските войски продължават да оказват упорита съпротива.

Защитавайки решението си да защитава Бахмут докрай, украинският президент заяви, че според него Русия силно се нуждае от извоюване на поне малка победа, дори това да означава унищожаване на града и останалите жители в него.

Според Зеленски тази победа би помогнала да се мобилизира руското общество и да му се покаже с каква силна армия разполага, а целта на Украйна в Бахмут е да попречи на Русия да направи това.