Министърът на външните работи Дейвид Камерън замина за Вашингтон, за да подчертае значението на отношенията между Лондон и Вашингтон при първото си посещение в САЩ след шокиращото си завръщане на политическа сцена.

Бившият министър-председател също така ще обещае "непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за Украйна" и ще обсъди войната в Газа, съобщават от външното министерство в Лондон.

"Обединеното кралство и САЩ са дълбоко свързани от обща мисия за защита на ценностите, които осигуряват сигурност и просперитет за всички нас", заяви Камерън преди посещението.

"Ето защо ние оставаме непоколебими в подкрепата си за Украйна.

"Ние сме единни и в Близкия изток, като работим заедно за осигуряване на дългосрочна сигурност и стабилност в региона, както и в отговор на предизвикателствата, отправени от Китай".

Камерън ще проведе разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, както и с фигури от Конгреса, както от ляво, така и от дясно.

Те ще обсъдят получаването на хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта в Газа и как двете страни могат да работят за постигането на дългосрочно решение с две държави, съобщиха от канцеларията му.

Камерън, който беше министър-председател от Консервативната партия от 2010 г. до 2016 г., беше назначен за висш британски дипломат на 13 ноември, когато министър-председателят Риши Сунак промени министерския си екип.