сн. ,,Холивуд рипортър”

Хората с по-атрактивна външност са по-малко застрашени да се разболеят от болести като астма, диабет, заекване и високо кръвно налягане, се твърди в изследване на Синсинатския университет. Учените считат, че колкото повече физически привлекателни черти имат мъжете и жените, толкова по-малко вероятно е те да страдат от широк спектър от здравословни проблеми, включително и от депресия. Освен това красавците сами се чувствали по-здрави физически и психически по време на своя живот. Тези извънредни констатации са базирани на проучване сред 15 хиляди мъже и жени на възраст от 24 до 35 години. Това е най-голямото изследване, правено досега, което цели да намери връзка между привлекателността и доброто здраве. За разлика от по-ранни изследвания това е базирано на „рейтингите на участниците за физическа привлекателност очи в очи, а не на оценки, основаващи се на снимки, рисунки или видеоклипове".

Изследователите твърдят, че привлекателността е показател за добри гени, които всъщност са сигнал за добро здраве, както и за увеличаване вероятността за качествено поколение. Според анализа мъжете и жените, които са оценени за много привлекателни, не само са имали положителна настройка към собственото си здраве, но и много по-рядко са отсъствали от работа поради заболяване. Също така те се оплаквали много по-рядко от хронични болести, както и от психични разстройства.

Психологът д-р Вирен Суами от Университета на Уестминстър обаче не е съвсем съгласен с теорията, че красотата е маркер за добро здраве. Той казва: „Хората си мислят, че това, което е красиво, е по-добро. На атрактивните хора са им „прикачани" различни положителни качества. Ние смятаме, че те са по-щастливи, по-успешни и т. н. Освен това ние се отнасяме към тях по-позитивно и сме по-склонни да им помагаме. Ако случаят е такъв, напълно възможно е привлекателните хора да получават по-качествено лечение и да са по-обгрижвани. Те биват наети на работа по-лесно и е по-малко вероятно да бъдат уволнени, което също носи ползи за здравето им, особено за психическото."