При тъмнокожите побеляването се случва доста след 30-годишна възраст

Оцветяването на косата е генетично обусловено и се предава по наследство. Цветът на космите (рус, кафяв, черен) зависи от меланиновата продукция на специфични клетки, разположени в космената луковица. Посивяването и побеляването на косата се приема за проява на стареенето на организма и в частност на кожните придатъци, каквито са космите.

Началото на побеляването на първите косми се смята за нормално да започне още в 20-ото десетилетие от живота при бялата кавказка раса и 30-ото десетилетие при чернокожите. В тези случаи става дума за единични побеляващи косми, локализирани в определени зони на скалпа. Първо се появяват в зоната на слепоочието, след това върху темето и впоследствие се разпространява върху целия скалп. Космите на брадата и тялото обикновено се засягат по-късно.

За преждевременно побеляване се смята масовата поява на бели коси преди 20-годишна възраст при хора от бялата раса, преди 25 г. при азиатци и преди 30-годишна възраст при чернокожи. Към настоящия момент са правени множество проучвания, които целят да открият връзка между общото състояние на системите на организма и преждевременното побеляване на косата. Научните хипотези свързват ранното побеляване с тютюнопушене, дефицит на витамин В12, някои генетични заболявания и синдроми, намалени серумни нива на желязо, цинк и мед, риск от остеопороза. Никоя от тях обаче не доказва напълно връзката между преждевременното побеляване и горепосочените причини. В повечето случаи изследователите, проучващи проблема, обобщават, че става дума за генетична особеност, проявяваща се в резултат на действието на факторите на средата и промените, които предизвикват в организма.

В историята има описани случаи на побеляване на косата за една нощ на известни личности като Анри ІІІ - крал на Франция, побелял още на 19-годишна възраст в нощта на Св. Вартоломей, Мария-Антоанета преди гилотинирането и по време на френската революция и св. Томас Мор. Съвременните трихолози обаче оспорват тези описания, като считат, че не съществуват физиологични механизми, които да предизвикат побеляването на цялата коса на скалпа за една нощ - вероятно се касае за разкрасяване на историята с цел придаване на драматизъм. В медицинската литература са описани случаи и на обратния процес - спонтанно възстановяване на пигментирането на косата след лъчева терапия или възпалителни заболявания, засягащи кожата на главата.

Д-р Петьо Брезоев