Доналд Тръмп пристигна в сградата на съда в Ню Йорк, където екипите на обвинението и защитата ще представят встъпителните си изявления по историческия наказателен процес срещу бившия президент на САЩ за „пари за мълчание“, съобщиха американските медии.

77-годишният Тръмп получи нареждане да присъства по време на съдебния процес, което до голяма степен ще го държи далеч от предизборната кампания в продължение на седмици.

Бившият президент Доналд Тръмп е подсъдим в Манхатън за предполагаемата си роля в схема за "пари за мълчание", за да накара предполагаемите си любовници да не споделят информация за него преди изборите през 2016 г. Срещу него са повдигнати 34 обвинения, свързани с "фалшифициране на бизнес документи в Ню Йорк, за да се скрие вредна информация и незаконна дейност от американските избиратели преди и след изборите през 2016 г.".

Адвокатите на Тръмп пазят защитата си в тайна, но в съдебните документи те посочват, че планират да атакуват достоверността на Коен и Сторми Даниълс и да ги представят като лъжци, които са мотивирани с пари.

Това дело се разглежда от правните експерти като най-незначителното от обвиненията срещу Тръмп. Осъдителна присъда няма да му попречи да стане президент, но ще навреди на кандидатурата му.

Проучване на общественото мнение, направено от Ройтерс/Ипсос показа, че половината независими гласоподаватели и един на всеки четири републиканци казват, че няма да гласуват за Тръмп, ако той бъде осъден.

Според прокуратурата, плащането на Даниълс е било част от по-мащабна схема за прикриване на деяния, замислена от Тръмп, Коен и Дейвид Пекър – бивш изпълнителен директор на издателската компания „Американ медия“, според която те са плащали на хора, разполагащи с информация, която би могла да навреди на Тръмп преди изборите през ноември 2016 г. Тогава той победи кандидата на демократите Хилари Клинтън.

Пекър е първият свидетел, който прокуратурата планира да призове след встъпителните си изявления, съобщиха вчера „Ню Йорк Таймс“ и Си Ен Ен. Според обвинението през август 2015 г. издателят се е съгласил да се срещне с Тръмп и Коен, за да служи като „очи и уши“ на кампанията, оглеждайки се истории, които биха навредили на републиканския кандидат.

„Американ медия“, която издава таблоида „Нешънъл Инкуайрър“, през 2018 г. призна, че като част от сделка да избегне криминално преследване, е платила 150 000 долара на бившия модел на „Плейбой“ Карън Макдъгъл за правата за нейната история за продължилата с месеци афера с Тръмп през 2006 и 2007 г. „Американ медия“ съобщи, че е работила „съгласувано“ с кампанията на Тръмп и никога не е публикувала историята.

Таблоидът е постигнал подобно споразумение за плащане на 30 000 долара на портиер, който е искал да продаде историята за предполагаемо извънбрачно дете на Тръмп, която се оказа фалшива, каза още прокуратурата.

Тръмп посочи, че плащанията са били лични и не нарушават изборния закон. Той също така отрече да е имал афера с Макдъгъл.

Според обвинението на кандидата за президентска номинация на Републиканската партия, през 2017 г. той е фалшифицирал документи за плащането на Коен към Даниълс, за да го регистрира като легални разходи в книжата на компанията му за недвижими имоти.  

Според прокурорите Тръмп е направил това, за да прикрие факта, че плащането на Коен е надвишило лимита от 2700 долара върху индивидуалните вноски за кампанията по това време.

Свидетелските показания за плащанията към Макдъгъл и портиера могат да помогнат на прокуратурата да определи плащането на Коен към Даниълс като част от по-мащабна схема за плащания, с която Тръмп е искал да спре оповестяването на някои факти.

Показанията на Пекър могат да помогнат и в подкрепа на твърденията на Коен, който е основният свидетел в процеса. Прокуратурата призна, че Коен може да се сблъска с проблеми с доверието, тъй като е бил осъден и вкаран в затвора по федерални обвинения за финансиране на предизборни кампании за ролята си в схемата.

Обвинението планира да призове най-малко 20 свидетели, съобщи защитният екип на Тръмп. Процесът ще продължи между шест и осем седмици.