Централната избирателна комисия (ЦИК) засега няма намерение да преразглежда решението си за начина на отчитане на гласовете на предстоящите предсрочни парламентарни изори. 

Към момента подобно предложение не е постъпвало, заяви говорителят на комисията Росица Матева.

В началото на седмицата в знак на протест Цветозар Томов, който е член на ЦИК, напусна поста си на говорител на комисията.

Според решението на ЦИК членовете на секционните избирателни комисии няма да отчитат поотделно гласовете от машините и от хартиените бюлетини, а ще записват всички гласове в обща графа в протокола. "Компетентен Административен съд в София-град да се произнесе по тези жалби. Има такава възможност (за преразглеждане на решението), ако не - ще видим съдът какво ще реши", заяви Матева. Все още не е ясно как ще бъде организирано видеонаблюдението по време на вота, заяви още Матева. Организацията на това е в компетенциите на Министерството на електронното управление, съобщава БНТ. До 18 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление за това. От ЦИК напомнят, че ако на предходни избори гласоподавателите са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес, това не означава, че и сега ще могат да бъдат включени. До 18 март е и възможността за подаване на молба за гласуване с подвижна избирателна кутия. От ЦИК напомнят, че гражданите вече могат да проверяват дали името им присъства в списък с подписи за регистрация за вота на партия или коалиция. В случай, че гражданин установи, че данните му са използвани без съгласието му в подкрепа на някоя политическа сила, може да сигнализира в Комисията за защита на личните данни. На 1 март ще се тегли жребият, който ще определи номерата, под които политическите сили ще присъстват в бюлетината.