сн. ,,Лог”

Да седя на бюрото си по цял ден може да ме убиe! Може да убие и вас, ако правите същото. Не знам колко от вас знаят, че липсата на физическа активност - независимо от това дали сте с нормално или наднормено тегло или със дори затлъстяване, е независим рисков фактор за онкологично заболяване. С други думи, може да си мислите, че сте здрави, защото теглото е в норма, но всъщност да сте от онези, които седят по 8-10 часа на бюро или пътувате само с коли и самолети. 
Ако е така, това означава, че вашият риск за рак е увеличен независимо от това колко тежите. Дори започнаха да се прокрадват данни, че усилената физическа активност за кратко не може да компенсира злокачественото влияние на седенето с часове всеки ден. Има и доказателства, които ясно показват, че рискът от смърт поради каквато и да е причина (онкологична, сърдечносъдова и др.) се увеличава, ако седите с часове всеки ден, независимо какви физически усилия полагате в останалото време.
Ако обърнете внимание на живота си, предполагам, че ще се шокирате колко часове прекарвате седнали с изключение на „разходката" за обяд или до... знаете къде...
Рискът ви за няколко вида рак се увеличава, ако седите. Така че посланието е: ставайте и се поразмърдайте - дори ако това означава да се поразтъпчете от време на време в офиса си или да се разходите по коридора до съседните офиси.
Защо искаме да обърнем вниманието ви към този проблем? Недостатъчната физическа активност увеличава с 30-40% риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата за жените в менопауза, както и ендометриален карцином. На всичкото отгоре липсата на физическа активност води до увеличение на теглото, което от своя страна увеличава риска от маса други видове рак.
Какво да направим?
За начинаещите - станете и ходете повече. Направете почивка за разходка вместо за кафе. Паркирайте по-надалеч, за да можете да се поразходите. Направете си по-дълъг маршрут до магазина, до вкъщи, до работа, до приятелите. Задачата не е толкова лесна. Не я подценявайте, вие сте единствените, които могат да направят промяна - за вас, за вашите семейства, колеги, приятели. Сега аз ставам и излизам на разходка. Може би и вие трябва да направите същото.

Д-р Красимир Койнов*

*Авторът ръководи Отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Сердика" в София.