Решението на Централната избирателна комисия за отделно отчитане на вота от хартиените бюлетини и машинното гласуване ще бъде обжалвано в съда.

От ЦИК съобщиха, че при тях е постъпила жалба от гражданина Емил Колев, който не е доволен от взетото на 4 март решение за отделно отчитане на гласовете. 

Решението беше взето, след като съдът отмени друго решение на комисията, с което се предвиждаше гласовете да се сумират в обща графа. 

След съдебното решение, някои от членовете на ЦИК изразиха несъгласие с него. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП каза, че не разбира мотивите на съдебното решение, като напомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията. Войнов предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени.

"Ние трябва да си дадем ясно сметка, че през последните години се очерта ясно тенденция за това да се задават все повече и по вече затруднения на членовете на СИК", коментира от своя страна Красимир Ципов от квотата на ГЕРБ.