Екипът, създал роботизираната топка, известна като Sphero, отново е в цен­търа на вниманието. Тя бе пусната на пазара през 2010 г. и продължава да няма съперник. В края на 2014 г. Sphero (наричана по-рано Orbotix) вече е с нов модел - Оlliе, като е с изцяло нова форма - цилиндър.

Устройството първоначално бе предложено в бяло и черно. Повечето от външните парчета са направени от гъвкав и здрав поликарбонат, който омекотява ударите при скокове и хвърляния. Може да бъдат закрепвани тасове (един комплект е вклю­чен в доставката), както и разнообразие от гуми (допълнителен комплект също е включен).

Може да свържете това устрой­ство с вашия смартфон или таблет чрез Bluetooth LE - това е Bluetooth 4.0, което в този случай означава 30 метра на безжична свързаност. Про­дуктът е съвместим с операционните системи IOS и Android.

„Оли" може да достигне скорост до 22.5 км/ч, или 6 м/сек. Той върви най-добре върху равен терен. Може да се движи с превишена скорост и да прави трикове най-добре, когато е върху плоска повърхност. Зареждането на това устройство става с MicroUSB кабел. С едно зареждане устройството може да работи непрекъснато в продължение на 1 час. „Оли" все още няма бутони - вместо това ще трябва да включите захранващия кабел, за да го събудите. Въпреки разликата във външния вид, „Оли" и оригиналният „Сферо" имат доста общи неща. Контролът е учудващо сходен, а и двете устройства са по-умни, отколкото изглеждат на пръв пог­лед. Това не е обикновената дистанционно управлявана детска количка!

„Оли" вече е на разположение за доставки чрез официалния сайт GoSphero.com. Ще ви струва около $99, като допъл­нителните аксесоари ще се заплащат индивидуално. В доставката (срещу заплащане) може да бъдат включени уникални гуми, нови тасове, както и Bluetooth рампа.