сн. ,,Новините”

Заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров - единственият българин, който се е издигал толкова нависоко в йерархията на тази партия, неочаквано реши да подаде оставка от всички постове и да напусне парламента. Така той освобождава и зам.-председателското си място в Народното събрание. Информацията за това решение постъпи в края на миналата седмица и се оказа неочаквана дори за хората, които следят изкъсо събитията в ДПС. Типично за тази партия, което много напомня и на поведението на мафиотска структура, напускането на Бисеров бе обвито в тишина, мъгла и загадъчност. Подробности за решението му така и не постъпиха до редакционното приключване на броя. Единствените коментари по оставката - на оперативния председател на oвижението Лютви Местан, бяха, че Биiеров имал ,,твърде лични" причини. Какви обаче - остана тайна. Г-н Местан заяви, че те ще бъдат оповестени, когато и ако самият Бисеров прецени.

Твърде неочакваната оставка, при това изведнъж от всички заемани постове, почти веднага разсея съмненията, че Бисеров е тежко болен и затова е решил да се оттегли на спокойствие. Още повече че от пресцентъра на oвижението пропуснаха (вероятно нарочно) добавката, че оставката била приета лично от почетния председател Ахмед Доган.

От атентата срещу него в началото на годината до сега г-н Доган не само избягваше публични изяви, но очевидно бе забранил името му да се споменава в какъвто и да е управленски контекст около ДПС. В партията лансираха тезата, че всички решения ги взeма оперативното ръководство начело с г-н Местан. Дори очевидно наложената от Доган кандидатура на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и до момента се представя като едва ли не политическо решение на самото правителство. За цялата си кариера Ахмед Доган обаче успя да се представи като човек, който много обича да дава знаци. Те са от различно естество, но в най-общия случай представляват изпуснати думи или цели фрази, които би трябвало да подсещат заинтересованите хора, че е имал нещо предвид. Затова пропуснатото изречение ,,оставката бе приета и от почетния председател на ДПС Ахмед Доган" в официалното съобщение на пресцентъра на ДПС не е никак случайно вмъкнато. То би трябвало да значи, че г-н Бисеров е направил тежък политически гаф, който е разгледан на най-високо ниво, откъдето е получил и най-сериозното наказание - изритване отвсякъде, маскирано като ,,подаване на оставка".

Христо Бисеров е щастливец, защото при подобни събития, когато от най-високо ниво в ДПС се занимават с персоната на един или друг активист на партията, понякога се случва той да бъде намерен след това самоубит. Още повече когато става въпрос за човек, успял да се намърда толкова нагоре в управлението й.