Кадър от филма

Малцина знаят, че в Голямата ябълка, която впрочем никога не спи, има закон, задължаващ всяко заведение да лицензира танцовите си трупи. Това откритие прави и българската режисьорка Ина Сотирова във филма си ,,Фрийдъм ту денс", чиято премиера бе този понеделник в София. Двадесетминутният филм е дело изцяло на Ина и е нейното обяснение в любов към танците. Тя се насочва към изследването на ъндърграунд денс културата в Ню Йорк, когато попада на неочакваното откритие за лицензите. Законът всъщност е въведен още от 20-те години на миналия век, но възродени и днес.

,,Фрийдъм ту денс" ни дава вътрешен поглед върху една субкултура и опитите тя да бъде задушена. Ъндърграунд денс културата възниква през 70-те години в Ню Йорк, когато много социални групи са маргинализирани и изключени от обществото. Тя става отдушник и сцена, даваща пълна свобода за себеизразяване на много хора. Двадесет години по-късно обаче кметът Джулиани връща в сила отдавна забравените Кабаретни закони, които правят танцуването в големи части от града незаконно. Документалната лента проследява дългата и противоречива история на тези забрани през призмата на легендарното ундърграунд денс общество на Ню Йорк.

Ина Сотирова е журналист, фотограф и продуцент. ,,Фрийдъм ту денс" е дебютният ѝ документален филм, реализиран по време на магистратура във Факултета по журналистика на Пулицър в Колумбийския университет в Ню Йорк, където филмът е отличен с голямата награда ,,Дюпон Джуди Ф. Крайтън". Ина е гражданин на света и харесва срещите с други култури, езици и начини на мислене. Филмът ѝ, подобно на нея, също пътува по света, като вече е обиколил фестивали в САЩ, Канада, Великобритания и, разбира се, България.