За първи път в истроията на Канада: 24 май е обявен за Ден на българското културно наследство. Това съобщават от Генералното ни консулство в Торонто.

„Обичайте словото, то е живот! Не позволявайте на хората около Вас да спрат да четат, бъдете будни и търсете повече в думите. Това не е послание - това е поздрав в деня на познанието - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Честит 24 май на нас , които четем и пишем!“, пишат от мисията ни в Канада.

По-рано през седмицата 24-ти май беше обявен за ден на България и в Лас Вегас. Това се случва за втора поредна година по инициатива на генералния консул на България в Лос Анджелис, г-н Бойко Христов, с която се цели официалното признаване на приноса на българската диаспора за изграждането на културния облик на града.

Официалният документ е издаден от кмета на Лас Вегас, г-жа Каролин Гудман, която се срещна с г-н Христов в края на 2022 г.

По време на тяхната знакова среща, генералният консул я запозна с данни за България и българската диаспора, която има много активно присъствие и организиран социален и културен живот в града.