Папа Франциск назначи две монахини и една мирянка в отдела на Ватикана, който помага за избора на нови епископи, съобщиха от Светия престол, като за първи път в този орган се допускат жени.

Назначаването на трите жени в Дикастерията на епископите - монахините Рафаела Петрини и Ивон Реунгоат и мирянката Мария Лиа Зервино, идва в момент, когато Франциск се стреми да въведе по-голямо равенство между половете в рамките на управленските и отговорните позиции в църквата.

85-годишният папа неведнъж е заявявал, че жените трябва да играят по-голяма роля в йерархията на Ватикана и наруши вековния прецедент, за да постави жени на някои ключови места, заемани преди от мъже.

Миналата година той издаде декрет, който позволява на жените да служат като четци на литургии, олтарни служители и раздаващи причастие, но не каза, че промяната може един ден да отвори вратата за жени свещеници.

Новата конституция на Римската курия, влязла в сила миналия месец - дългогодишното усилие на Франциск да преструктурира влиятелния ръководен орган на Ватикана - позволява на жени католички да оглавяват ватиканските отдели.

Петрини, францисканска монахиня от Италия, от ноември насам е генерален секретар на губернаторството на Ватикана - първата жена, заемала този пост.

Реунгоат, която е французойка, е почетна генерална настоятелка на Института на дъщерите на Мария Помощница на християните, мисионерска конгрегация.

В друг първи случай през 2019 г. Франциск назначи Реунгоат и още шест жени в Конгрегацията за институтите на богопосветения живот и обществата на апостолския живот, която отговаря за религиозните ордени и конгрегации от двата пола. Преди това в състава ѝ влизаха само мъже - кардинали, епископи и свещеници.

Мирянката Зервино от Аржентина е председател на Световния съюз на католическите женски организации.

Членовете на Дикастерията на епископите преценяват потенциалните кандидати за епископи и дават препоръки на папата.

В изявление Конференцията за ръкополагане на жени (КРЖ) заяви, че приветства стъпката на Франциск, като същевременно предупреди, че назначаването на повече жени на ватикански постове "не може само по себе си да реши проблема с несправедливостта, с която се сблъскват жените в църквата", позовавайки се на "културата на клерикализма и сексизма".

"Отбелязваме също така дълбоката ирония, че сега жените могат да помагат при избора на епископи - роля, която на самите тях им е забранено да заемат поради техния пол", пише КРЖ, която се застъпва за ръкополагането на жени за дякони, свещеници и епископи.