Кметът на Лас Вегас, Каролин Гудман, обяви 24 май за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас, съобщиха от българското генерално консулство в Лос Анджелис. Гудман е подписала специална прокламация, като това е първият път, в който българия получава такова признане във Вегас.

"...Това се случва в продължение на отличните отношения, които генералния консул на България г-н Бойко Христов изгражда с местните власти в Лас Вегас, Невада, и след знаковата му среща с кмета. В прокламацията г-жа Гудман официално приканва жителите и посетителите на града да празнуват заедно с нея и да отбележат също 145-тата годишнина от освобождаването на България и 120-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Генералният консул, г-н Бойко Христов, придружаван от голяма българска делегация, лично получи прокламацията в сградата на общината. Част от делегацията бяха представители на Българската асоциация в Невада, Българският бизнес дамски клуб, двете български училища, българските ресторанти, фолклорният състав "Жарава" и др.

В Лас Вегас и тази година празникът 24 май беше отбелязан с мащабен събор през изминалия уикенд, на който се събраха стотици сънародници и прекараха деня заедно и с богата програма и много настроение.

Българската общност в Лас Вегас е една от най-сплотените в организацията на български събития и почитането на българските традиции и културно наследство. За краткото си посещение в града г-н Христов и организациите набелязаха бъдещи значими събития за диаспората в Лас Вегас! Честит празник!" - гаси съобщението на консулството във "Фейсбук".

Същата по смисъл прокламация подписа в сряда и кметът на селището Елк Гроув Вилидж, намиращо се в предградията на Чикаго. С нея градоначалникът Крейг Джонсън и управата на селището признават 24 май 2023 година за Ден на българската култура и азбука