Българите в Чикаго дадоха старт на празненствата за 24 май – Деня на българската азбука и култура – със станалия традиционен Парад на България. Повече от 4,000 души се събраха в чикагското предградие „Елк гроув вилидж“, а стотици трибагреници заляха парка в градчето.

В безпрецедентен акт на единство парадът събра на едно място всички 13 български училища, детски градини, фолклорни състави и културни организации в Чикаго.

Малко след 11 часа манифестация с участниците тръгна от южния паркинг на Elk Grove High School и премина до началото на близкия Rotary Green Park, където беше разположена сцена с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство.

 

„Нашата общност в Чикаго изпраща сигнал към всички българи по света, че

могат да действат обединени

и че няма ограничения по поставените пред нас цели. Малко хора осъзнават, че кирилицата е четвъртият език в света, на който е преведена Библията след иврит, латински и гръцки. Нашият тогава княз Борис и Симеон Велики осъзнават, че за да може българският народ да не бъде асимилиран, той трябва да има собствен език, четмо и писмо. Заветът е ясен – битките не са само на бойното поле, ами в сферата на духовността. Трябва да сме все така заедно и да има винаги в душата ни България, но и това, че образованието дава светлина, дава прогрес“, беше посланието, което генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков отправи към присъстващите.  


Той поздрави и българските учители, като ги нарече „съвременните апостоли“, които формират нашата идентичност, учат ни как да се отстояваме, как да се обичаме и уважаваме като българи.

„Сред нас има хора, които имат много специален повод да празнуват, които градят нашите бъдещи лидери, дават четмо и писмо на нашите деца, формират ги като личности. Дълбок поклон на всички български учители тук сред нас“, заяви Станков. 


Кметът на „Елк гроув вилидж“ Крейг Джонсън също приветства българите. Неговата администрация е съорганизатор на парада заедно с Генералното ни консулство в Чикаго.

„Горд съм да обявя този ден за

Ден на България в „Елк гроув вилидж”,

заяви той от сцената в Rotary Green Park.

Генерален спонсор на събитието за втора година е транспортната компания MERX Global и с подкрепата на Prospect L&C и EuroTrans Express. А за „Хайдушките игри“, в които сила премериха най-смелите, наградите осигури Христо Стоичков от неговия спортен бранд H8S.

В празничната програма на сцената се включиха от най-малките до най-големите. С изпълнение на българския химн започна официалната част на парада, група гайдари пък откриха музикалната част на втория Парад на България в Чикаго. Под звуците им представители на фолклорните ансамбли и други посетители извиха кръшни хора пред сцената в Rotary Green Park.

„Искам да популяризирам самия инструмент зад граница, та малките деца, които се раждат в Америка да видят какви са нашите обичаи, народни музика и танц, защото

това ни е съхранило през годините“,

каза гайдарят Веселин Андреев от Чикаго, преди да се качи на сцената.


Художничката Кина Бъговска също отправи поздрави към сънародниците ни. „Да сме все така заедно и да има винаги в душата ни България“, пожела тя. 


Програмата продължи с ансамбъл „Виванов“ и малкия Кристиан, който рецитира „Аз съм българче“ на Иван Вазов. След тях свои изпълнения представи цигуларят Свет Радославов, познат от „Америка търси талант“, Лейди Би и нейните малки танцьори, DJ Mati, както и деца от българските училища и всички фолклорни състави в Чикаго.

А за финал –

на сцената се качи поп звездата Мария Илиева,

която дойде в Чикаго специално за Парада на България.


„Много съм щастлива, че съвсем непосредствено на 24 май, мога да присъствам чрез музиката си на този разкошен празник на българщината, на писмеността, на нашата култура, на книжовността ни. Това е светлината, която озарява душите и в мрачни времена”, каза известната изпълнителка.

Българските бизнеси пък имаха възможност да участват със свои щандове и да представят своята продукция.

Първият подобен парад беше проведен миналата година.