Коледните пости са идеалният момент да се изчистите от всичко мазно - и в прекия, и в преносния смисъл. От миналия петък до 25 декември имате 6 седмици, в които да надвиете коварните изкушения - поне на масата. Коледният пост обаче е нож с две остриета. Може да е приятел, но може да е и враг.

Постът е медал с две лица. Може да ви възнагради с доволен стомах, по-гладка кожа, повече тонус и по-стройна снага. Но може и да ви накаже с разклатен имунитет, умора и лоша концентрация. Та дори, въпреки 6-те седмици с глад, и с няколко килца отгоре. Причината е прозаична - постът нито е диета, нито е панацея за всички.

Кои са плюсовете? Че щем, не щем - хапваме повече растителни храни. А те са извор на антиоксиданти - враг номер 1 на свободните радикали. Те пазят не само от рак, а и от развитието на атеросклероза, която е основна предпоставка за инфаркт и инсулт. Най-много антиоксиданти има в гроздето, боровинките и доматите. Какво да кажем за фибрите? Балсам за стомаха и червата, при това - най-добрият щит за рака на дебелото черво. Затова и постът е препоръчителен за всички жертви на колита. Лекарство е и за хипертониците, както и шишковците с висок холестерол и триглицериди ,,до небето". Пречистващият му ефект се отразява благоприятно и на пациентите с подагра, напомнят диетолозите.

Постът, разбира се, има и противопоказания. Забранен е за деца и тийнейджъри, както и за бременни и кърмачки. Не понася добре и на хората с анемия, както и на тези с язва и гастрит, защото суровите плодове и зеленчуци дразнят стомаха и могат да провокират кризи. В случай пък, че имате проблеми с някоя от трите "пречиствателни станции" на организма - бъбреците, черния дроб и кожата, имайте предвид, че постът може да не ви донесе очаквания ефект, напомнят диетолозите.

Ако все пак приемете предизвикателството на постите, балансирайте диетата си добре. В сезона на грипа и настинките белтъчините са безценни. И отказвайки се от месото и млякото, се излагате на риск. Как да компенсирате пържолките? На първо място, с гъби - те са растителният "двойник" на месото. Освен това са богати на желязо, гликоген и хитин, подсилват имунитета и бранят от инфекции, подчертават специалистите. В диетата ви трябва да имат запазено място и бобът, и лещата, и маслините, и зелевите сарми, и яхнията от грах или зелен фасул. За да залъжете глада за сладкиши пък, трябва да заложите на меда - в чая или върху филийка хляб. Внимавайте с тестото. Мнозина вместо вталени приключват поста, загладили косъм. Виновник в 90% от случаите е хлябът, с който компенсират глада за сирене и месце.

Постът ви залага още един капан на финала си. Зажаднели за кулинарни глезотии, куп добри християни си организират пир по Коледа. Груба грешка - преяждането по празниците (особено обилно, полято с вино и ракия), може да ви вкара в болница, да не кажем и в гроба. Спешните отделения по Коледа и Нова година са пълни с пациенти с бъбречни и жлъчни кризи, та дори и с инсулт и инфаркт, провокирани от лакомия, напомнят диетолозите.