Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов Уудланд на 12-1/2 години в наказателна колония с максимална сигурност, след като го призна за виновен в опит за продажба на наркотици, съобщиха адвокатът на Уудланд и московските прокурори, цитирани от "Ройтерс".

Станислав Кшевицки, неговият адвокат, каза пред Ройтерс, че Уудланд, който беше задържан в Русия в началото на януари, е признал частично вината си.

Видеозаписи, публикувани от властите, показват Уудланд с бръсната глава в стъклена клетка в съдебната зала, който слуша внимателно, но с малко емоции, докато се чете присъдата.

Московската прокуратура заяви в изявление, че Уудланд, действайки като част от мащабна престъпна група, е транспортирал около 50 грама мефедрон, вид амфетамин, от пункт за получаване извън Москва и е донесъл дрогата в апартамент в града, където ги опакова за по-нататъшна продажба.

Той е бил арестуван, докато е поставял дрогата в тайник, казаха прокурорите.

32-годишният мъж е един от нарастващия списък на американците, които са били задържани в Русия на фона на най-големия срив в отношенията между двете сили от десетилетия.

Вашингтон многократно е предупреждавал всички американци незабавно да напуснат Русия, позовавайки се на риска от неправомерни задържания и тормоз от руските служби за сигурност.

Познат на приятелите си като "Роб", Уудланд е осиновен от Русия през 1993 г. от американски родители, каза той пред руски вестник през 2020 г.

Уудланд, който изглежда има и руски, и американски паспорт, каза, че се е върнал в Русия, за да се срещне с биологичната си майка. Тяхната среща беше излъчена по руската държавна телевизия.

Акаунт във Фейсбук на името на Робърт Уудланд показва, че той е работил като учител по английски в Русия и е живял извън Москва.

САЩ казват, че няколко техни граждани са неправомерно затворени в Русия, включително ветеранът от морската пехота Пол Уилън и репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович.

Висш руски дипломат заяви на 22 декември, че Москва и Вашингтон все още са ангажирани в чувствителни преговори за размяна на затворници, но обвини американската страна в изтичане на подробности в медиите.

Русия и САЩ вече са се споразумявали за размяна на затворници на високо ниво в миналото - последно през декември 2022 г., когато Москва размени Бритни Гринър, американска баскетболна звезда, осъдена за престъпление с наркотици в Русия - за руския трафикант на оръжие Виктор Бут.