,,Microsoft" иска да представи ,,Windows 9" още следващия месец. Като възможна дата се оформя 30 септември. Тогава ще бъдат показани част от новите възможности на операционната система. Продажбите й обаче няма да започнат на тази дата, а доста по-късно. За начало ,,Microsoft" ще предложи т.нар. Developers Preview версия на ,,Windows 9", която разработчиците ще могат да прегледат. Очаква се да бъде разяснено по-подробно новото ,,Старт" меню, както и останалите промени в потребителския интерфейс. Освен това ,,Microsoft" работи и по вграждането на гласовия си асистент ,,Cortana" в ,,Windows 9", но не е ясно дали и тази функция ще бъде представена тогава.
Паралелно софтуерният гигант работи и по нова версия на ,,Windows RT" и ,,Windows Phone", която всъщност ще обедини двете платформи. Не се очаква тя да бъде показана също на 30-и, но вероятно ,,Microsoft" ще я спомене накратко.
За разлика от ,,Windows 8" неговият наследник ще е насочен предимно към лаптопите и настолните компютри, а не към таблетите. ,,Windows 9" ще се сбогува с ,,Charms" лентата например, която беше една от големите новости в предшественика, но и дразнеше много потребителите. Платформата ще бъде и поредна стъпка към реализирането на основната стратегия на ,,Microsoft" - обединяване на всички версии на Windows в една.

Същевременно стана ясно, че и Китай разработва собствена операционна система за компютри. Тя ще е конкурент на ,,Windows" и ,,Mac OS X", като може да е готова още през октомври т.г. Платформата ще се предлага първо за настолни компютри и лаптопи. Малко по-късно ще има и версия за мобилни устройства, казва ръководителят на китайската Академия по инженерство Ни Гуаньнан. Разработката е подкрепяна от правителството. Той се надява, че новият софтуер ще може да замени операционните системи на компютрите в страната най-късно до две години, а най-късно до пет години се очаква това да се случи и за всички мобилни устройства. Платформата е базирана на ,,Linux", но с множество промени. Създателите й планират към нея да има и онлайн магазини за приложения за съответните устройства. Гуаньнан допълва, че вече има и други китайски операционни системи, но те не отговарят технически на възможностите на съвременните устройства. Затова се прави и новата платформа. Засега няма информация дали страната планира да разпространява своята ОС на международния пазар, или ще предпочете да я използва само за държавни машини.
Решението на Китай е част от желанието на страната да не зависи от продуктите и услугите на американски и чуждестранни компании като цяло. През май т.г. правителството забрани ,,Windows 8" да се използва на държавни компютри. Именно това решение е създало възможности за китайския сектор да има стимул да развие свои предложения, което е довело до нови инвестиции в него, коментира Гуаньнан.
Властите имат доста против и мобилните платформи. През миналата година те обявиха, че ,,Android" е с твърде голямо присъствие в местния пазар и изразиха притеснение от този факт.