Веригата аптеки Walgreens няма да продава хапчета за аборт в редица управлявани от републиканците щати, включително такива, в които абортът остава законен, обяви фармацевтичният гигант в четвъртък. Този ход идва, след като републиканските главни прокурори на 20 щата изпратиха на Walgreens писмо, в което се казва, че компанията може да понесе правни последици, ако продава лекарства за аборт в тези щати.

"Ние подчертаваме, че е наша отговорност като главни прокурори да спазваме закона и да защитаваме здравето, безопасността и благосъстоянието на жените и неродените деца в нашите щати", гласи писмото от 1 февруари, подписано от главните прокурори на щати, в които абортът е законен и на такива, в които е незаконен.

Walgreens каза, че е отговорила на всеки главен прокурор и е казала, че няма да продава хапчета за аборт - по пощата или в техните магазини - в тези щати. Сред тях има такива, в които абортът е забранен, като Кентъки, Мисисипи, Южна Дакота, Тексас и Западна Вирджиния. Компанията обаче заяви, че няма да продава хапчетата и в щати, където абортът остава законен, като Аляска, Флорида, Айова и Монтана.

"Това е много сложна и променяща се област на закона и ние го вземаме под внимание, докато търсим сертификат за отпускане на мифепристон", каза Фрейзър Енгърман, старши директор по връзките с обществеността на Walgreens, имайки предвид лекарство за аборт, което може да спре бременността до 10 седмици.

"В момента не разпространяваме мифепристон. Възнамеряваме да станем сертифицирана аптека по програмата, но ще раздаваме само в онези юрисдикции, където това е законно, ако сме сертифицирани“, добави Енгерман.

Главният прокурор на Мисури Андрю Бейли, който подписа февруарското писмо, каза в изявление във Facebook в сряда, че иска да гарантира, че "аптеките в цялата нация не заобикалят щатския и федералния закон, за да изпращат хапчета за аборт по пощата".

"Моята служба прави всичко по силите си, за да информира тези компании за закона, с обещанието, че ще направим всичко по силите си, за да защитим жените и децата", писа той.

Медикаментозните аборти представляват повече от половината от всички аборти в САЩ през 2020 г., според Guttmacher Institute - изследователска организация, която се застъпва за достъп до аборти.

Достъпът до хапчета за аборт в момента е законен под някаква форма в 37 щати. Медикаментозният аборт е разрешен в 22 щата, но в 15 други се изисква да бъде предписан от лекар, а не от други клиницисти, според института Гутмахер.