По време на годишния медицински преглед в края на февруари на президента на САЩ Джо Байдън беше отстранено раково образувание на кожата, което не може да метастазира или да се разпространи, потвърдиха от Белия дом в петък.

"На президента беше отстранена кожна лезия от гърдите", заяви лекарят на Байдън, Кевин О'Конър, в писмо, разпространено до пресата.

Отстраняването на лезията беше обявено след медицинския преглед на Байдън в края на февруари, пише "Гардиън". В петък О'Конър заяви:

"Както се очакваше, биопсията потвърди, че малката лезия е базалноклетъчен карцином. Цялата ракова тъкан беше успешно отстранена. Областта около мястото на биопсията беше третирана превантивно с електродезикулация и кюретаж по време на биопсията. Не е необходимо по-нататъшно лечение."

О'Конър каза още, че видът на карцинома, взет от гърдите на президента, не е от типа, който може да се разпространи в други части на тялото чрез метастази. Мястото на биопсията е "заздравяло добре" и "президентът ще продължи дерматологичното наблюдение като част от продължаващото му цялостно здравно обслужване", добави той.

На 80-годишна възраст Байдън е най-възрастният президент, заемал някога Овалния кабинет, и здравословното му състояние се следи отблизо както от медиите, така и от съюзници и опоненти. Той все още не е потвърдил, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г., въпреки че мнозина - включително първата дама Джил Байдън - очакват да го направи. Ако успее, той ще бъде на 82 години в началото на втория си мандат и на 86 години в края му.

Един от двамата основни потвърдени кандидати за републиканската номинация, Ники Хейли, предизвика буря в медиите, като призова за провеждане на когнитивни тестове за кандидатите за президенти над 75-годишна възраст. Предшественикът на Байдън в Белия дом Доналд Тръмп, водещият потвърден републикански кандидат, е на 76 години. В обобщението, публикувано след медицинския преглед на Байдън през февруари, не се споменава за когнитивни тестове.

Байдън и преди се е сблъсквал със здравословни предизвикателства, включително лечение на две мозъчни аневризми през 1988 г. След медицинските прегледи на президента миналия месец О'Конър заяви, че той "остава годен за изпълнение на задълженията си и напълно изпълнява всичките си задължения без никакви изключения или приспособления".