Екипи извършиха вчера контролирана експлозия, за да разрушат най-големия останал участък от рухналия мост "Франсис Скот Кий" в град Балтимор в САЩ. При детонацията на експлозивите се образуваха оранжеви кълба и черни облаци дим, а останалата част от моста се срина във водата за секунди. Най-дългите подпори на моста се откъснаха от носа на заседналия контейнеровоз "Дали", вдигайки висока вълна, която се плисна обратно към него.

Контролираната експлозия бе важна стъпка в освобождаването на заседналия сред отломките кораб, който на 26 март загуби мощност и се удари в една от опорните колони на моста малко след като напусна пристанището на Балтимор. Разрушеният мост се срути върху носа на кораба и през последните шест седмици остана да лежи върху палубата му.

При срутването на моста загинаха 6 строителни работници и бе прекъсната по-голямата част от морския трафик през оживеното пристанище на Балтимор. Контролираното събаряне трябва да позволи контейнеровозът "Дали" да бъде изведен на вода и да се възстанови движението през пристанището, тъй като почистването навлиза в последните си етапи.

След като корабът бъде преместен ще може да се нормализира морският трафик, което ще облекчи положението на хилядите товародатели, шофьори на камиони и собственици на малки компании, чиито работни места бяха засегнати от затварянето на пристанището.

По-рано властите съобщиха, че 21-членният екипаж на "Дали" ще остане на безопасно място на борда на кораба, докато се извършва контролираната експлозия.