Осите са някъде там

Любителите на смокините, както и вегетарианците, могат да се погнусят, когато разберат, че луксозният вкус се дължи на разложена оса във всяка една смокиня. Този плод представлява на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си. Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода. Загубила способността си да лети, а и заклещена вътре, понеже е залепнала за цвета, откъдето не може да се измъкне обратно, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.

Буквално смокинята смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод. Биолозите наричат тази специална симбиоза „задължителен мутализъм" и е факт от 34 милиона години. Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини. Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини.

Има обаче страни, където консумацията на инсекти е почти национална традиция, тъй като те са отличен източник на качествен протеин. И ако това не ви е достатъчно, трябва да знаете, че по изисквания кетчупът трябва да съдържа „не повече от 30 плодни мушици в 100 грама продукт", консервираните гъби съдържат червеи и има гъсеници в спаначената ви салата. Разбира се, те също са в толкова обработен вид, че никога няма да ги откриете.