Върховният съд спря имиграционните укази на президента Барак Обама след като съдиите се разделиха поравно по казуса, който вече две години минава през всички стъпала на съдебната система. 

Решението е в едно изречение и казва, че потвърждава отсъждането на по-долната инстанция, защото съдиите във Върховния съд са разделени поравно. Още през април BG VOICE писа, че именно това е много вероятно да се случи. Съдът е с намален състав след смъртта на съдията Антони Скалия. Ако няма мнозинство, ще остане решението на по-долната инстанция, без да се създава прецедент от Върховния съд.

"Повече от две десетилетия вече нашата имиграционна система е развалена, както признават всички, коментира в обръщение от Белия дом президентът Барак Обама - И фактът, че Върховният съд не можа да излезе с решение днес не просто връща самата система още по-назад, а и всички нас от държавата, която искаме да бъдем."

През ноември 2014 г. в обръщение към нацията Обама обяви, че ще действа самостоятелно по имиграционния проблем, след като Конгресът не успя да приеме цялостна реформа. Той издаде укази, с които стопира депортациите на имигранти без статут, които имат деца със зелени карти или са американски граждани. Те биха получили шофьорски книжки и дори разрешително за работа. Президентът разшири и действието на съществуващите вече програми за DACA и DAPA. От това щяха да се възползват над 4,3 милиона души. Но губернаторите на 26 щата, всички републиканци, заведоха дело срещу действията на президента, което стигна до Върховния съд. Преди това федерален съд спря действието на програмите и точно това решение остава в сила след като Върховния съд не взе решение.

"Решението означава, че в действие остава само старата програма DACA за децата, които са доведени без тяхно съгласие преда да навръшат 16 години. Те получаваха разрешение за работа и отложена депортация за две години, но това подлежи на премахване от следващия президент", коментира за BG VOICE авдокат София Знаймер, която е на Годишната конференция по имиграционно право в Лас Вегас.

"Много хора ще са разочаровани днес, но е важно да разберете какво означава това. Политиката за отложено действие, която работи през последните 4 години не е засегната от това решение., потвърди и президентът - Приоритетите за депортиране, разработени от моята администрация също не са засегнати от това решение. Това означава,че хората, които биха получили бенефит от моите укази - живеещи от дълго време тук родители на деца американски граждани или постоянни жители - те ще продължат да бъдат с нисък приоритет за депортация, ако не са извършили престъпление. Нашите ограничени имиграционни ресурси не са фокусирани към вас."