„Сръбската православна църква (СПЦ) извърши престъпление и лъжливо призна църквата в Северна Македония по заповед на Руската църква“.

Това заяви Кирил, митрополит на Имврос и Тенедос и дясна ръка на вселенският патриарх Вартоломей. Митрополит Кирил е и отговорник за църковното досие на македонската православна църква във Вселенската патриаршия. Той разкритикува решението на СПЦ да издаде томос, с който предоставя автокефалност на църквата в Северна Македония.

„Това е срам за Църквата. Никоя стара патриаршия и стара автокефална църква не е правила това, което направи една нова патриаршия, вероятно най-ниската в йерархията. Порифирий Скопски направи това голямо престъпление – да даде автокефалност. На кого? На една църква, която за жалост 50 – 60 години (сърбите) я държаха в изолация, мъчеха я, обвиняваха я, клеветяха я. Накрая основаха нова църква, която да могат да контролират.

И когато видяха на къде отиват нещата, сърбите се обвързаха с Руската православна църка и по нейно нарежда направиха това голямо престъпление – да дадат този лъжовен документ, който няма никаква същина, този лъжовен томос, който никой няма да признае. Никой, освен Русия“, добави митрополит Кирил.