Какво представляват подсладителите? Те са един от големите пробиви в историята на хранително-вкусовата промишленост. С ниската си калоричност или липсата на такава подсладителите са променили живота на милиони хора, които не могат да консумират захар, но не искат да се лишават от любимите си сладкиши. Освен това е необходимо много мал­ко количество, съответно и цената им е по-ниска. Най-често използваните нискокалорични подсладители са аспартам, ацесулфам К, цикламат, сукралоза, неотам, заха­рин и стевия. „Звездата" сред тях е аспартамът, който замества захарта в над 6,000 хранителни продукти и напитки от целия свят - от газирани сокове и дъвки до желатин, бонбони, десер­ти, кисело мляко, сироп за кашлица...

Аспартамът е 180 до 200 пъти по-сладък от захарта и вероятно една от най-добре проучените хранителни със­тавки в историята. Неговата безопас­ност е била доказана в над 200 научни изследвания. Състои се от две аминокиселини - аспарагинова киселина и фенилаланин, които се намират в много храни като мляко и месо. Хората обаче, които са родени с фенилкетонурия, не могат да разграж­дат аминокиселината фенилаланин и трябва да избягват храни и напитки, които го съдържат, включително ас­партам.

Защо трябва да съществуват подсладителите? Причината е ниската калоричност. Аспартамът например е толкова по­пулярен, защото осигурява на ми­лиони хора безопасно и ефективно сладко решение. Подсладителите са най-ценни съюзници не само за оне­зи, които искат да контролират тегло­то си, но и за тези, които страдат от диабет и имат алтернативата, която им позволява да се наслаждават на любимия си десерт или на някои га­зирани напитки.

Ние живеем в свят, където търсенето на храни и напитки с много вкус и ниски калории непрекъснато се увеличава. Но и знаем, че управле­нието на теглото може да се превърне в порочен кръг. Когато казваме „Не" на любимия ни десерт или газирана напитка например, приемаме отри­цанието като „наказание", за изпъл­нението на което следва да се награ­дим в следващите дни с калорийна бомба - голямо парче торта, огромен сладкиш.

Затова е изключително важно да имаме балансиран хранителен режим с много физическа активност, а тогава аспартамът ще носи само удоволст­вие. Например 330 мл кола или друга безалкохолна напитка с аспартам обикновено съ­държа по-малко от 1 калория!