Рутер

Убивате ли бавно растенията у дома си? Вероятно. Причината за това да са пожълтели и повехнали обаче може да е различна от това, че не се грижите за тях - вашият безжичен рутер. Експеримент, проведен от ученици в Дания, предизвика сериозен интерес от страна на международната научна общност. Пет деветокласнички забелязали, че имат проблеми с концентрацията, ако оставят мобилните телефони до леглата си по време на сън. Те опитали да разберат защо се получава така. От училището естествено не разполагали с оборудване за изследване на мозъчните вълни, така че момичетата решили да проведат един по-първичен експеримент. Те поставили шест подноса със семена от кресон в близост до безжични рутери, които излъчват приблизително същата микровълнова радиация като мобилните телефони. След това поставили други шест подноса със семена в отделна стая без рутери.

След това момичетата контролирали средата в двете стаи, като се грижели за топлината, слънчевата светлина и водата. След 12 дни те открили, че семената в стаята без рутер били избуяли в гъста зеленина, докато семената, които били в близост до рутерите, станали кафяви на цвят, сбръчакани и дори мутирали.

Учителката им Ким Хорсвад споделя, че нейните питомки повторили теста два пъти, като и двата пъти получили едни и същи резултати. Тя обаче казва, че ученичките са направили всичко възможно, за да тестват само една променлива, но това все пак си остава училищен експеримент и не е професионално проучване. Според нея резултати от експеримента са повод за провеждането на допълнителни проучвания.

Двама учени от института Каролинска в Швеция и от лондонския Импириъл колидж вече са проявили интерес към експеримента и могат да го повторят в професионална лабораторна среда.