Мексико, където на 2 юни ще се проведат парламентарни избори, е втората по големина икономика в Латинска Америка, но е измъчвана от изключително опасни наркокартели и напрежение със САЩ по отношение на миграцията.

Врата към САЩ

Испаноезичната страна с население от 129 млн. души има обща 3100-километрова граница със Съединените щати, която всяка година се пресича от стотици хиляди мигранти без документи за влизане.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви противоречивите си планове да построи стена, за да държи настрана това, което нарече мексикански "изнасилвачи", и се зарече да накара Мексико да плати за нея.

Неговият наследник от Демократическата партия Джо Байдън спря изграждането на стената при влизането си в Белия дом, но в условията на рекордно високия брой пристигащи мигранти през миналата година администрацията му нареди инсталирането на „допълнителни физически бариери“.

Само 29% от мигрантите, които са били задържани на границата със САЩ през 2023 г., са били мексиканци.

Повечето от тях са бягали от бедност или насилие във Венецуела, Гватемала, Хондурас, Еквадор, Колумбия или други латиноамерикански държави.

Разтърсвани от насилието на картелите

През последните две десетилетия наркокартелите, които контролират обширни територии в Мексико, превърнаха страната в една от най-опасните и страдащи от насилие в света.

Откакто през 2006 г. правителството изпрати армията за борба с трафика на наркотици, са убити над 450 000 души, а десетки хиляди са изчезнали.

Бандите са окачвали обезглавени тела на врагове от мостове, а други са разчленявали или одирали.

Обикновените мексиканци също са ставали обект на нападения.

През 2014 г. в щата Гереро бяха отвлечени 43 студенти от колеж за обучение на учители, за които повече не се чу.

Насилието се разпространи и в курортния град Акапулко, който навремето привличаше богатите и известните, но сега е избягван от чуждестранните туристи.

Черно и зелено злато

Мексико е четвъртият по големина производител на петрол в Северна и Южна Америка след САЩ, Канада и Бразилия.

Също така е един от най-големите производители на авокадо в света, като 85 % от реколтата се изнася за САЩ, където се използва главно за приготвяне на гуакамоле.

„Тримата амигос“

Триото мексикански режисьори, наричани „тримата амигос“, стоят зад някои от най-успешните холивудски филми през последните 20 години.

Алфонсо Куарон направи спиращата дъха космическа одисея „Гравитация“, Гийермо дел Торо - мрачната приказка за Испания на Франко „Лабиринтът на Пан“, а Алехандро Гонсалес Инариту – „Отмъстителят“, в който героят на Леонардо ди Каприо е запомнящо се нахапан от мечка.

Мексико е и родината на известната двойка художници Фрида Кало и Диего Ривера, както и на Нобеловия лауреат за литература от 1990 г. Октавио Пас.

Пирамиди и похвали за храна

Мексико, родината на текилата и такосите, е една от най-горещите дестинации за любителите на храната в света.

В Мексико сити има три ресторанта в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, а 18 мексикански ресторанта наскоро бяха отличени с една или две звезди в първия пътеводител „Мишлен“ за Мексико.

Страната може да се похвали и с колекция от древни пирамиди, които са по-малки, но по-стръмни и по-богато украсени от египетските пирамиди в Гиза.

Сред тях са пирамидата на маите в древния град Чичен Ица и близо 2000-годишната пирамида на слънцето в Теотиуакан, близо до Мексико сити.