Армията търси да назначи 197 души за освободени длъжности, които са във флота, авиацията и Съвместното командване на силите.

Във военноморските сили са обявени 95 вакантни длъжности за матроси (войници) във военните формирования във Варна, Бургас, Каменар, Приселци и др. Местата са за водолази, разузнавачи, боцман, мотористи, механици, шофьори, техници, пожарникари и др.

Срокът за подаване на заявления е 1 март, а конкурсите ще се проведат по предварително определен график.

Във военновъздушните сили са обявени 88 вакантни длъжности за войници във военните формирования в Граф Игнатиево, Божурище, Безмер, Черноморец и др. Сред вакантните длъжности са авиомеханик, електромеханик, специалист по кибер защита, радиомеханик, шофьори, оператори и др.

Конкурсите за военновъздушните сили ще се проведат от 5 до 30 юни. Срокът за подаване на заявления и необходимите документи е 7 април.

В съвместното командване на силите се търсят 14 войници, като кандидатите подават заявления и документи до 24 март. Конкурсът ще се проведе от 24 до 28 април във военно формирование 28 860 - Горна Малина.

От Министерството на отбраната припомнят, че кандидатите трябва да са годни за военна служба. Това означава да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, да имат само българско гражданство, да не са уволнявани дисциплинарно от армията и да не са по-възрастни от 40 години.

За всички обявени позиции се изисква минимум завършено средно образование.

Конкурсите са на три етапа - изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. При равен бал по-напред се класира кандидат, изпълняващ длъжност в доброволния резерв.

Успешно приетите кандидати, в зависимост от профила на съответното формирование, ще преминат специална подготовка. Освен основната заплата се полага допълнително месечно възнаграждение. Има основен и допълнителен годишен отпуск.

Специалната подготовка включва от парашутна, водолазна или алпийска до стрелба с различни видове оръжия, управление на специална военна техника, езиково обучение и/или последващо обучение във висши военни училища.

От военното министерство припомнят, че има възможност за осигуряване на ведомствено жилище или за отпускане на средства за наем, както и свободно ползване на почивните бази на ведомството.