сн. CMS

Шумно рекламираното в България отпадане на визите за български граждани, посещаващи Канада, което трябваше да се случи от следващата година, е на път да пропадне. Българските власти, известни с това, че са най-съгласни в цяла Източна Европа, предпочетоха да премълчат, че екстрата се получава в замяна на одобряването от страна на България на трансатлантическото споразумение с Канада, което Европейският съюз вече одобри. То обаче трябва да бъде ратифицирано и от страните членки.

България в началото заяви, че ще го блокира, докато не паднат визите. След като от страна на Канада визовият проблем изглеждаше решен, властите в София вече бяха готови да гласуват „за", въпреки че аргументите „против" това споразумение поне от гледна точка на българските производители и фирми са много повече.

Затова пък други правителства в Европа решиха да подходят доста по-отговорно към държавите си и вече заявиха, че няма да подкрепят документа. Това направи дори Румъния, която също поставяше като изискване отпадането на визите, а сега рискува да провали канадското обещание те да паднат.

Белгия също отказа да подпише търговското споразумение. Властите обявиха това по време на заседание на Европейския съвет по външна политика и търговия във вторник.

Но Белгия не е единствената страна, възразила срещу споразумението. Останалите пет държави решиха да се договарят с Канада поотделно. „Работим много интензивно, за да разберем белгийските притеснения и да удовлетворим исканията на Брюксел. Оптимист съм, че ще успеем и ще стигнем до подписване на споразумението, макар че още не сме на този етап", обясни еврокомисарят по търговията Сесилия Малстьом.

Условието на България, за да парафира, е отпадане на визите за български граждани, за да може да се развива успешно търговията с Канада. Правителството в София се договори с Отава този процес да се осъществи поетапно от 1 май догодина.

 Подписването на споразумението трябва да стане на специална среща между Канада и ЕС следващата седмица, но ако дотогава не бъде преодоляна белгийската съпротива, това може да се отложи.