Калифорния съди петролни гиганти заради измама за климатичните рискове
Американският щат Калифорния съди пет от най-големите петролни компании в света, защото са причинили щети за милиарди долари и са подвели обществеността, минимизирайки рисковете от изкопаемите горива, съобщи The New York Times.

Това става ясно от множество дела, заведени от американски градове, окръзи и щати срещу вредни интереси с изкопаеми горива, както и срещу десетилетни кампании за дезинформация. Гражданското дело е заведено във висшия съд в Сан Франциско срещу Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips и Chevron, чиято централа е в Калифорния. Американският петролен институт, индустриална група, също е ответник по делото, пише The New York Times.

Компаниите и техните съюзници „умишлено омаловажават рисковете от изкопаемите горива за обществото, макар да разбират, че техните продукти вероятно ще доведат до значително глобално затопляне“, датиращо от 50-те години на миналия век, твърди се в иска, според вестника. Представителите на ответниците не отговориха на исканията за коментар.

Случаят в Калифорния цели създаването на фонд за намаляване на емисиите, който да плаща за бъдещи щети, причинени от климатични бедствия в щата, който е сред най-пострадалите от горските пожари, наводненията и други екстремни климатични явления, породени от изменението на климата. „Ръководителите на петролни и газови компании са знаели от десетилетия, че използването на изкопаеми горива ще доведе до тези катастрофални резултати, но те криеха тази информация от обществеността и политиците“, казва се в жалбата от 135 страници.

„Тяхната измама причини забавен отговор на обществото срещу глобалното затопляне. И неправилното им поведение доведе до огромни разходи за хората, собствеността и природните ресурси, които продължават да се разкриват всеки ден.“

Откакто около 2017 г. започна настоящата вълна от екологични съдебни спорове срещу компании за изкопаеми горива, индустрията се стреми да избегне съдебните процеси чрез процедурни хватки. Това усилие получи сериозен удар през май, когато Върховният съд на САЩ отказа да разгледа обжалване в два случая, което означава, че те могат да продължат.

Сегашните заведени дела са базирани на успешни процеси срещу Big Tobacco, както и срещу фармацевтичната индустрия заради разпространението на опиоиди.