Хиляди имигранти, които са спечелили „Зелена карта“ за имиграция в САЩ, бяха уведомени, че всички места за фискалната 2023 година вече са запълнени.

„Държавният департамент раздаде всички налични визи за многообразие (DV) по Програмата за 2023 г. Знаем, че затварянето й за някои от спечелилите „Зелена карта“ може да е разочароващо за избраните, които не са успели да получат виза“, написа Държавният департамент в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

Конгресът определи таван от 55,000 визи по програмата за многообразие, които да бъдат издадени през тази фискална година, но близо 120,000 кандидати са спечелили от лотарията „Зелена карта“, уточниха анализатори в индустрията.

„Като се има предвид, че някои от първите 55,000 избрани лица няма да отговарят на изискванията за визи или в крайна сметка ще изберат да не участват в програмата,

всяка година се избират повече лица, отколкото са наличните визи

Това се прави, за да сме сигурни, че можем да издадем максималния брой налични визи по програмата за DV за всяка дадена година“, написа още Държавният департамент.


Насрочените интервюта на кандидат-имигранти са били отменени веднага, след като стана ясно, че всички места са запълнени.„Жестоко е да се разбиват мечтите на обнадеждените имигранти“, каза имиграционният адвокат Къртис Морисън. „Когато стана ясно за повечето обществени наблюдатели на програмата DV в началото на август, че Държавният департамент е на път да изчерпи определения брой визи, отделът трябваше да спре да насрочва нови интервюта – създавайки фалшиви надежди за хиляди хора.“

„Те не трябваше да насрочват тези интервюта, когато нямат налични визи. Това е финансово и емоционално опустошително за семействата, спечелили „Зелена карта“, каза и имиграционният адвокат Кристина Газарян от Енсино, Калифорния.

През фискалната 2022 г.

администрацията надхвърли 55,000 разпределени визи за разнообразие

и издаде 55,774, каза Казарян.

Това включва 54,334 издадени от Държавния департамент, най-големият им брой от 25 години насам, и 1,440 от Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

Според уебсайта на Държавния департамент целта на агенцията е да „осигури интервю за виза за всеки кандидат, който се нуждае от такава, по целия свят, в разумен срок“.


Зелените карти или визите, издадени чрез Програмата за многообразие на имигрантски визи, се изтеглят на случаен подбор от регистрации, изпратени от страни с ниски нива на имиграция в Съединените щати, обяснява USCIS.

След като научи, че бъдещите интервюта са отменени, един кандидат написа в социалната мрежа Х, че е разочарован, защото е имал планирано интервю в 7 сутринта в петък и е завършил необходимия медицински преглед.

Следващият период за кандидатстване започва на 4 октомври. Спечелилите „Зелена карта“ от него могат да завършат процеса по имиграция в САЩ през 2025 година.