Съединените щати подкрепиха удари по руски военни обекти на анексирания Кримски полуостров, защото те са легитимна военна цел. Това заяви заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в обръщение на събитие в "Карнеги център", в което тя се включи онлайн, пише "Дневник". "Русия е изградила много военни съоръжения в Крим, това са легитимни цели, по които Украйна нанася удари, и ние подкрепяме това. Украйна няма да бъде в безопасност, докато Крим не бъде поне демилитаризиран", каза тя. По думите ѝ дори след края на войната САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Украйна, тъй като няма сигурност, че Русия няма да възобнови конфликта. "Не може да се вярва на Путин или когото и да било начело на Русия след него дори след края на войната", каза тя.

Часове след коментарите

Русия ги разтълкува като поредното доказателство, че САЩ участват в конфликта.

Това не е първият подобен коментар на Нюланд, тъй като тя заяви на брифинг в Държавния департамент, че Вашингтон подкрепя желанието на Киев да си върне всички територии, "включително в подготовката на следващата офанзива". Темата с ударите по Крим е деликатна и Съединените щати бяха предпазливи в коментарите си и през лятото, когато серия удари по военни обекти на полуострова, анексиран през 2014 г.

Атака срещу Крим може да се разглежда от Русия, която го смята за свой вече почти девет години, като "червена линия"

която ще предизвика жестока ескалация - включително към САЩ, чието оръжие вероятно би използвал Киев за такова нападение. Хипотетична намеса на НАТО в Крим, ако Украйна се присъедини към алианса, бе използвана от руския президент Владимир Путин като проблем дни преди въоръжените сили да нахлуят в Украйна. Попитана дали във Вашингтон няма опасения от пресичане на червени линии, Нюланд припомни, че САЩ не признават анексията на Крим, а на Украйна принадлежи цялата ѝ територия в международно признатите ѝ граници, които го включват. Няма да съставям предположения къде ще решат да воюват украинците. Или по какъв начин ще действат по отношение на Крим краткосрочно, средносрочно и дългосрочно. Смятаме Крим за Украйна.