Ако все пак решите да регистрирате детето си за българско гражданство - това може да ви коства много неприятности и усложнения, когато пътувате до България. Ако детето ви е с двойно гражданство - американско/канадско и българско, трябва да имате декларация, за да може то да излезе от България, за да се върне обратно. Тази декларация обаче трябва да е с точно определен текст, преведена от точно определен преводач и заверена с апостил от българските дипломати. Евелина Черешарска от Торонто разказва, че тези изисквания за малко да я разделят от сина й Ерик. Той е с канадско и българско гражданство и когато решават да пътуват за няколко дни до Барселона по време на лятната си ваканция в България, се сблъскват с проблем на митницата в Родината. Въпреки че има подписана от бащата на Ерик декларация, билетите и плановете им за Испания изгарят. Извикаха супервайзър, който ми обясни на митническия контрол в София, че този документ не е валиден на територията на България и единственият документ, който се признава, е подпечатан от български нотариус, кметски намесник или български консул в чужбина", спомня си премеждието отпреди няколко седмици Евелина.

След като й отказват първия път да изведе сина си от България, тя се сдобива с втори документ, издаден от упълноможена фирма в България. При повторния прочит на декларацията обаче митническата агентка има друг проблем - тя не вижда изречението, че детето има право да напуска територията на България. Въпреки че в документа пише, че детето има право да пътува, там трябва да се изпише изрично, че детето има правото да напуска територията на България. За щастие Евелина успява да събуди мъжа си в 4 ч. сутринта и той изпраща факс от Канада. Той обаче не се чете и за малко Евелина и Ерик да бъдат разделени. За неин късмет точно преди да изпусне самолета, един от супервайзърите на митницата решава да я качи заедно със сина й. Тя ми каза - вижте какво, тръгвайте с мен. И ме взе и ме качи момичето на самолета. Само я прегърнах и и казах - много ти благодаря", не крие сълзите си Евелина.

След всички трудности тя вижда само ненужна бюрокрация: "Проблемът беше, че детето ми има ЕГН. Значи ние трябва да съжаляваме, че сме го направили български гражданин."