Само ден преди официално да започне подаването на заявления за разширената програма за Defered Action for Childhood Arrivals, федерален съдия от Тексас издаде заповед, с която спира всички отговорни институции в страната от това да изпълняват указите на Обама. В цели 123 страници съдия Андрю Хенън от федералния съд в Бронзвил, Тексас, обосновава решението си да забрани всякакви действия по имиграционната реформа, докато не се разреши казусът конституционни ли са били действията на президента да вземе тези решения. От администрацията на Обама отговориха, че ще обжалват на по-висока инстанция, но все пак Министерството на националната сигурност публикува изявление, че временно спира процеса на приемане на документи по новите програми. Точно в това ще се състои и проблемът за милиони имигранти, сред които десетки хиляди българи - забавянето. Според адвокат София Знаймер имигрантите без статут не са изложени на опасност от депортация. „С други думи, властите могат просто да игнорират хората, които са тук, както досега са игноирани, само единствената разлика е, че няма да подадат заявления и няма да получат право на работа за момента" - нещо, на което милиони хора в тази страна разчитаха.

Президентът Обама заяви, че не е съгласен с решението на съдия Хенън и призова хората да не се отказват и да продължават с подготовката на документите си. Мисия, с която са се нагърбили и редица демократи от Конгреса като Луиз Гутиерез - представител от щата Илинойс.  „Нищо няма да спре тази програма!" Думите на Гутиерез пред BG VOICE дни преди решението от Тексас: „Трябва да решите дали се подготвите за 20 май, или ще послушате враговете си и ще се страхувате от това, което ви казват." Сега обаче изглежда, че подготовката ще трябва да се забави поне докато не стане ясно конституционни ли са действията на Обама, или докато Конгресът не приеме закон за имиграционна реформа.

 Старата програма  DACA за така наречените дриймъри, деца, пристигнали тук, преди да навършат 18 години, все още е в сила. Очакваше се, след като се разшири (за тези, преди да навършат 16 г.), да бъдат спасени от депортация поне още 300 хиляди души, и то без значение на колко години са в момента.  Сега те и не само те ще останат в сенките, без шофьорски книжки и в страх, че на документи нямат правото да бъдат тук. „Не трябва да разделяме една майка от детето й, когато това дете се е родило тук и тази майка е живяла тук през последните 10 години, не е направила нищо незаконно и която е важна част от обществото", каза във вторник Обама, обяснявайки отново мотивите си да вземе решението си да действа сам по имиграционния въпрос.

В делото срещу тези решения обаче са се обединили 26 щата, които казват, че ще понесат щети.

За всички онези, които имат право да се възползват от новите програми на Обама, остава надеждата, че забавянето няма да е дълго и че съдебните спорове ще се разрешат по-бързо, за да има решение, макар и временно, за проблема им.