Какво е да имигрираш? Замисляли ли сте се какво ви очаква, когато излезете от комфортната зона на родната страна? За много, които имат документи и са легални тук, адаптацията и положението са по-добри, но за хилядите студенти, които идват тук на бригада и избират да останат нелегално, или пък за онези туристи без статут, които всеки ден се чудят как да се узаконят в Америка, е доста трудно. И става все по-трудно. През последните години редица щати въведоха по-стриктни закони и ограничения за хората без документи. Има обаче няколко щата, в които нещата са по-лесни и процедурите за изваждане на шофьорски книжки, за образование или за проверки от властта са далеч по-опростени от тези в консервативните части на страната. Така, ако живеете в южняшките щати, преспокойно можете да се натъкнете на „чиста проба дискриминация", както казват имиграционните адвокати. Така че в такива ситуации трябва най-малкото да знаете какво правите и какво говорите.

ПОЛИЦИЯТА ПИТА ЗА СТАТУТ

„Полицията в Аризона има право например, когато види и спре чужденец по каквато и било причина - минаване на червено или съмнения, че е употребил алкохол, да го попитат за неговия имиграционен статус. Такива закони има в 5 други щата освен в Аризона. Това си е чиста дискриминация. Причината, поради която те могат да преценят дали един човек е тук нелегално, е по начина, по който изглежда, по цвета на кожата, по акцента, по начина, по който е облечен", обяснява възмутено имиграционният адвокат Ваня Хаджиева. В щата, където живеят най-много българи - Илинойс, такъв закон няма. Най-близкият до него, където могат да ви питат за статута ви, е Индиана. При евентуален арест адвокатите съветват в никакъв случай да не лъжете, да не давате грешна информация на служителя на реда и най-важното - да запазите мълчание.

ШОФЬОРСКА КНИЖКА И ID

И докато тук е по-улеснено и поне няма да ви е страх от неудобни въпроси, то с изваждането на шофьорските книжки положението не е толкова розово. Както BiT Новините и BG VOICE първи съобщиха, България попада в черен списък заедно с още 7 източноевропейски държави, гражданите на които подлежат на далеч по-обстойни проверки на документацията заради минали случаи на фалшифициране на паспорти, лични данни и други документи. Заради този черен списък в Илинойс може да чакате за своята шофьорска книжка или ID в продължение на месеци, а не на дни. Законите в 10 щата плюс окръг Колумбия позволяват на имигрантите без статут да си извадят документ за шофиране, но за целта трябва номер на социалната осигуровка (SSN), който мнозина от тях не притежават. В Илинойс тези имигранти могат да си извадят и временна шофьорска книжка (temporary visitor driving license TVDL), която важи за 3 месеца, но проблемът там е друг - дългите опашки и нужните документи, които в много случаи нямаме. „ Въпросът е, че те изискват 2 документа, с които да посочим нашето пребиваване в Илинойс, но аз задавам следния въпрос: Как можем да покажем документи ние, когато като нелегални нямаме право да наемаме жилище, нямаме право да се включим да плащаме ток, газ, вода на наше име. Ние сме нелегални", със страх говори българката Станка Маринска.

ОБУЧЕНИЕ

Друг проблем за много имигранти без статут е обучението и желанието да получат такова на американска земя. Законите в 20 щата позволяват на такива хора да плащат т.нар. in-state tuition, т.е. таксата за жителите на щата. Така завършване на едно висше образование в тези 20 щата няма да излезе толкова скъпо, при положение че няма да плащате повече. В Калифорния такива имигранти дори могат да кандидатстват за финансова помощ, а в много учебни заведения в страната има специализирани програми, които, ако не друго, ще ви улеснят живота или поне няма да ви го усложнят.

ИМИГРАЦИОННА РЕФОРМА ИЛИ ПОНЕ УКАЗИ

И докато дълго чаканата имиграционна реформа в момента е мъртва, то имиграционните укази на президента Барак Обама, които трябваше да спасят близо 5 милиона души от депортация, отново не могат да улеснят живота на имигрантите поне засега. Действията на президента са временно замразени. 26 щата заведоха общ съдебен иск, който  оспорва тези меморандуми. В същото време 14 други щата, сред които и Илинойс, поискаха разрешение от апелативния съд на Америка тези програми да започнат. Засега обаче имиграционните адвокати са скептични, че това въобще ще стане, но въпреки това съветват: „Нека хората продължават да се подготвят за програмите и да събират нужните документи. Те трябва да влязат на 15 май тази година, но засега това изглежда невъзможно. Да се надяваме, че указите ще влязат в сила и тяхното закъснение няма да бъде прекалено. Все пак те имат за цел да спасят милиони от депортации", обяснява още адвокат Хаджиева.