Шофьорските документи на живеещите в 29 щата не отговарят на федералните изисквания за сигурност, приети в The Real ID Act. Това ще доведе най-малко до по-дълги проверки на летищата и неудобство за тези хора, а някои от тях може и да не успеят да се качат на самолета. Жителите от тези щати няма да могат да пътуват само с шофьорските си книжки в Америка от 2016 година, ако дотогава щатските власти не им издадат нови документи за самоличност, съобразени с The Real ID Act. Този закон, приет от Конгреса през 2005 година, има за цел да ограничи до мимимум възможни терористични заплахи на летищата. „The Real ID Act има за цел да засили сигурността на шофьорските документи, за да се предотвратят измами и фалшиви самоличности. Този акт датира от трагедията след 11 септември 2001 година, когато хора терористи дойдоха в тази страна и си извадиха шофьорски документи", обясни пред BiT Новините говорителят към пресофиса на щатския секретар Джеси Уайт - Дейвид Дръкър.

Илинойс, където живеят най-много българи в Америка, е сред 29-те щата, чиито документи не отговарят на изисквания.  Щатът вече е получил две удължения на сроковете от държавата, за да въведе новите ID-та, но второто изтича през октомври. Всичко това ще струва на щата 150 милиона долара, а властите тук казват, че нямат пари за подмяната на документите. 22 щата вече отговарят на строгите изисквания на федералния закон, но гражданите, чиито документи не отговарят  на тези правила, няма да може да се качат на борда на самолет от началото на 2016 година само с шофьорската си книжка. Те ще трябва да носят със себе си акт за раждане, син паспорт (ако имат такъв) или българския червен и да се подготвят за по-дълги проверки.

Българите в Чикаго вече недоволстват от промяната и казват, че е ненужна. „Мисля, че ще бъде голямо неудобство първо, защото може да закъснеем за полета, второ, защото допълнителни проверки не всеки желае", казва Габриела Барчинкова.

Новите документи вече се изискват в някои федерални и военни сгради, но в Илинойс издаването на новите ще бъде много скъпо. „Една от причините да имаме вече 2 удължения на сроковете е финансова. Илинойс преминава през трудни времена. Искаме 15 милиона долара допълнително в бюджета си, за да се съобразим с този закон", обяснява още Дръкър. За да си извади обаче един човек от новите ID-та, когато процедурата е факт, трябва да си подготви редица документи. В щата Айова трябва да имате акт за раждане, соушъл секюрити номер (SSN), карта за гласуване и шофьорската книжка, която протежавате сега.