Едва ли има някой в транспортния бизнес, който да не е чувал за познатата на всички схема "double brokering" - когато един брокер получи товар от клиента, но вместо да го продаде на превозвач, той го продава на свои колега и просто задържа част от парите за себе си. Тези действия са напълно незаконни не само защото има голям риск за превозване на товара, а и защото са чиста измама и ощетяват бизнеса и властите. Taкъв е случаят на Драган Симовски и компанията "Freedom Transportation". През 2013-а Симовски е арестуван и срещу него е повдигнато федерално обвинение за присвояване на особено големи суми чрез измама. В обвинителния акт схемата е описана по следния начин: Симовски и неговите "ко-измамници" се представяли за превозвачи и вземали товари от различни клиенти, след което ги продавали на други брокери, които от своя страна намирали кой да превози товарите. Резултатът - хиляди долари, задържани от Симовски, тъй като в действителност фирмата "Freedom Transportation" никога не е имала камиони или шофьори, с които да осъществи доставката.

Но често ли се случва някой в този бизнес да прави пари, без действително да е активна част във веригата? Недим Кехайов, който е брокер на товари, е категоричен: „В тази страна този бизнес е толкова голям, че e трудно да могат да се избегнат такива неща." Според Кехайов това е често срещана практика и сред българските фирми. Практика, която може да завърши със солени глоби или дори със затвор. Oсвен че е трудно за превозвачите да открият дали един товар е бил препродаден, е трудно и за брокерите да предпазят себе си от влизане в подобна схема. „Това е опасно, защото някой брокери работят доста време и им отнема много време, за да спечелят истински клиент, който може да им дава над 50 хиляди товара годишно", казва Недим Кехайов. Нечестно е и спрямо всички по веригата, който са заплатили своите такси и получават по-малко пари за същата услуга. Чрез Double brokering могат да се придобият суми от рода на 200 до 500 долара на товар, а понякога и повече - в зависимост от разстоянието, сезона и цената на товара.

Драган Симовски се признава за виновен по схемата през декември миналата година. Според обвинението той е присвоил 532 000 долара. Сега това призание може да му коства много, защото правосъдното министерство препоръчва от 41 до 53 месеца затвор за подобно присвояване. Окончателното решение на съда ще стане ясно през май тази година. Но дотогава едно е сигурно - опасност от сурово наказание дебне всеки, който се осмели да се забърка в добре познатата схема.