Стероидите, които мнозина смятат за единствен начин да напомпат мускулите си, може да се окажат най-ефективното средство човек да се самоубие.  Предупреждението от лекарите идва в сезона, когато мнозина ваят тела за лятото.

Хиляди мъже, а и жени често прибягват до забранените стимуланти за по-бърз ефект. „Всеки начинаещ иска да изглежда добре и решава, че стероидите са бързият начин. Това е така, но е грешният начин. Ефектът е временен и не се знае на всеки човек тялото как би приело добавките" -  казва Александър Василенко, който е фитнес инструктор в Америка. Той завършва медицинското си образование в Чикаго и съветва хората, които искат да изваят телата си, да наблегнат на здравословното хранене и качествените тренировки.

Доказателство за това е  25-годишният бодибилдър Ромарио дос Сантос Алвес. В продължение на три години роденият в Бразилия мъж си инжектира микс от мазнини и алкохол директно в мускулите. Целта му -

да бъде човешкият Хълк

- фантастичният герой от комиските. Донякъде визуално му се получава, но докторите го уреждат освен с ексцетричния му прякор и с болнично легло. А най-страшното е, че мускулите му са толкова увредени, че той може бъде подложен на ампутация: „Докторът ми каза, че ще ми ампутира ръката. Мускулите ти са твърде корави и са разрушени, ми каза докторът. Имах неркоза в ръката. Единственото решение е ампутация" - казва Ромарио в интервю в интернет.

Той се разминава с ампутацията, след навременната интервенция на лекарите, но мускулите му никога няма да бъдат нормални. След огромните количества от забранени съставки, инжектирани директно в бицепсите му, деформацията е плашеща. „Всеки иска да изглежда добре. Въпросът е обаче здравето на човека, което е на първо място. Страничните ефекти могат да бъдат много и доста сериозни. Увеждане на черния дроб, бъбреците, сърдечна недостатъчност, нежелано окосмяване и много други" - казва Александър.

През миналата година един от първите български културисти Стоил Стоилов почина след остра сърдечна недостатъчност. BG VOICE разполага с копие от аутопсията му. В документ патолозите са описали подробно  веществата, които са открити в тялото на Стоилов. Близо 20 анаболи, хормони и стероидни препарати. Седем от тях забранени от световния антидопинг правилник.

Но не само забранените стероиди могат да бъдат опасни. „В днешно време всичко е бизнес и пари. Само за да бъдат продадени продуктите на дадена компания, те пишат всякакви неща по етикетите. Целта им е да продават", казва Александър Василенко. Той съветва да се допитвате до фитнес инструктори, преди да вземате дори и добавките, които се продават в почти всеки магазин. „Аз съм сигурен, че ако занеса една проба от протеин от магазин в лаборатория, няма да покаже същото качество, каквото е на етикета", категоричен е Александър.

Компании, които предлагат продукти, които за кратко време могат да ви направят по-силни, по-добре изглеждащи и физически по-здрави, трябва да бъдат поставяни под съмнение. Най-добрият начин да направите мечтаната фигура без рискове за вашето здраве остават качествените тренировки, почивката и здравословното хранене.