Двама въоръжени мъже откриха огън по време на конкурс за най-добра карикатура на пророка Мохамед в предградието на Далас Гарланд. Те бяха убити, съобщи полицията. Ранен е един охранител, който е настанен в болница без опасност за живота. На мястото на стрелбата бяха пратени бойци от специалните части. Те евакуираха десетки хора от изложбения център „Къртис Кулуел", където се провеждаше конкурсът.
Организаторите подготвяха награда от $10,000 за най-добрата карикатура, на която е осмян Мохамед. Войник от специалните части се появи на сцената и прекрати конкурса, след като съобщи на присъстващите, сред които и много журналисти, че е станала престрелка. Хората от изложбения център бяха преместени в друго помещение и оттам бяха евакуирани в съседна гимназия.

Единият от нападателите е идентифициран като Елтън Симпсън от Аризона, разследван преди за тероризъм. Агенти на ФБР и сапьори претърсиха дома на Симпсън във Финикс. Вторият нападател е живял в един и същ жилищен комплекс с първия. Името му не бе разкрито, но неговият апартамент също е бил претърсен, твърдят местни медии. Боец на джихадистката групировка „Ислямска държава" съобщи в туитър за атаката в Гарланд. „Двама от нашите братя току-що откриха огън по изложбата на пророка Мохамед в Тексас", гласи туитът, публикуван от Абу Хусаин ал Британи, прозвището на британския член на „Ислямска държава" Джунаид Хусаин.

Домакин на проявата бе базираната в Ню Йорк организация „Американска инициатива в защита на свободата". Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския хумористичен седмичник „Шарли ебдо" заради публикуването именно на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на „Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в името на поправката в конституцията, която брани свободата на словото, и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед. „Те си мислят, че ще ни цензурират в собствената ни страна и че няма да рисуваме. Напротив, ще рисуваме", каза тя.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите за публикуване на критики срещу крайните форми на исляма и практиките за потъпкване свободата на жените сред някои последователи на тази религия.

Гост на изложбата с карикатури бе нидерландският политик Херт Вилдерс, който често се е изказвал срещу исляма и дори засне документален филм, в който разобличаваше крайностите в тази религия. Г-н Вилдерс съобщи, че е жив и здрав и изрази възмущението си от извършеното „посегателство срещу свободата на словото". 
През февруари един човек бе убит при стрелба в кафене в датската столица Копенхаген, а трима датски полицаи бяха ранени, докато гарантираха сигурността на участниците в дебатите относно свободата на словото. Проявата се състоя в кафене „Крудтьонден" (от датски - „Барутен погреб"). Нападението бе извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие. То бе опит за убийство на шведския карикатурист Ларс Вилкс, който в миналото бе рисувал карикатури на Мохамед. През 2007 г. той публикува свои рисунки, на които изобразява пророка като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана.